В енергетиці оголосили надзвичайну ситуацію: що відбувається у регіонах

По всій країні введено аварійні відключення світла, є перебої з водою та опаленням
Головне
В енергетиці оголосили надзвичайну ситуацію: що відбувається у регіонах
лампа, електроенергія (Фото: pixabay)
16 Грудня 2022, 17:18
читать на русском

Сьогодні, 16 грудня, російські війська вкотре завдали масованого удару по Україні. Внаслідок пошкоджень об'єктів критичної інфраструктури в енергосистемі оголошено НС.

Про це пише РБК-Україна.

Внаслідок ракетного обстрілу окупантами електроенергетичної інфраструктури України сталася втрата понад 50% споживання об'єднаної енергетичної системи.

У зв'язку із чим "Укренерго" оголосило про надзвичайну ситуацію з 09:00 16 грудня. Водночас зазначається, що режим НС введений тільки для учасників ринку електроенергії і стосується виключно ринкових операцій.

У компанії розповіли, що найбільших уражень зазнали північний, південний та центральний регіони. Однак попри пошкодження енергетикам вдалося зберегти стабільну частоту 50 Гц. Де можливо, ремонтні бригади оцінюють обсяг пошкоджень і приступають до ремонтно-аварійних робіт.

Міністр енергетики України Герман Галущенко пояснив, що ракети пошкодили 9 об'єктів енергогенерації та розподільчі мережі. Через ці пошкодження немає технічної можливості забезпечити електрикою більша частина споживачів країни.

Київ

Під час тривоги в Києві лунали вибухи у трьох районах (Дніпровський, Деснянський, Голосіївський). За словами мера Віталія Кличка, кілька об'єктів енергозабезпечення пошкоджено, тож у столиці спостерігаються перебої зі світлом, водою, теплом.

ДТЕК Київські електромережі запровадили аварійні відключення світла у місті. Стабілізаційні графіки не діють.

Крім того, міський голова повідомив про проблеми з водопостачанням. Він закликав підготувати запаси питної та технічної води.

Рух електротранспорту у Києві тимчасово припинено. На наземні маршрути замість трамваїв та тролейбусів виведено автобуси. У суботу додатково запустять автобуси, які дублюватимуть трамвайні маршрути.

Київське метро не працюватиме до кінця дня 16 грудня. У КМДА повідомляють, що сьогодні поїзди не курсуватимуть через пошкодження енергосистеми та аварійні відключення.

Метро функціонує як укриття та забезпечує роботу всіх інженерних систем, у тому числі водопостачання та водовідведення, вентиляцію, освітлення. Крім того, на деяких станціях можна підрядити електронні пристрої. Місто організовує рух автобусів, які частково дублюватимуть схеми маршрутів метро.

Харків

Мер Харкова Ігор Терехов повідомив про колосальні руйнування інфраструктури внаслідок обстрілу, зокрема об'єктів енергетики. Місто повністю знеструмлене, метро зупинено. У будинках немає води та опалення.

Міський голова закликав харків'ян скористатися "Пунктами незламності" на час відсутності світла, води та тепла у квартирах.

Відновлення енергопостачання Харкова планують розпочати до кінця дня 16 грудня.

"Енергетики працюють над запуском. Насамперед запускатимемо водо- і теплогенеруючі підприємства, далі - житловий фонд. Рано давати прогнози, але дуже сподіваємося, що до кінця дня вдасться розпочати запуск", - заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Полтавська область

Полтава сьогодні також залишилася без електроенергії. Усі лікарні міста підключили до генераторів.

У Кременчуці на Полтавщині через відсутність світла відключили опалення. Мер міста Віталій Малецький закликав людей вжити всіх можливих заходів для збереження тепла у приміщеннях.

Станом на 14:00 на Полтавщині розпочалося поступове відновлення енергопостачання. Насамперед світло повертається на об'єктах критичної інфраструктури, потім запитуватимуть побутових споживачів.

Кривий Ріг

Ракета окупантів влучила в багатоквартирний житловий будинок у Кривому Розі. В результаті було зруйновано цілий під'їзд.

Двоє людей загинуло, 8 поранено. Усі в лікарні. Серед постраждалих троє маленьких дітей – хлопчик та дівчинка трьох років та семирічна дівчинка. Рятувальники продовжують розбирати завали, там можуть бути ще люди.

Мер Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що у місті також було влучання в об'єкт енергетичної інфраструктури. Введено аварійні та екстрені відключення світла. Частково відсутнє водопостачання. Де можливо, йде підключення систем до генераторів.

Дніпро

У Дніпрі призупинено роботу метро, тролейбусів та трамваїв. Діють екстрені відключення світла. Міський голова Борис Філатов попередив мешканців про необхідність зробити запаси води.

Миколаїв

Через ранкову ракетну атаку 16 грудня у Миколаєві зупинилася частина котелень "Миколаївоблтеплоенерго". Подачу тепла обіцяють відновити після стабілізації ситуації.

У регіоні застосовуються графіки аварійних відключень світла.

Як зазначив мер Олександр Сенкевич, тролейбуси та трамваї у Миколаєві тимчасово не працюють. Також не здійснюється розвезення електротранспортом очищеної води.

Черкаська область

Черкаси лишилися без електроенергії. Міський голова Анатолій Бондаренко повідомив, що всі служби працюють відповідно до надзвичайної ситуації.

Через відсутність світла у деяких споживачів можливі проблеми із водопостачанням. При цьому системи водовідведення вже підключили до резервних джерел живлення.

Міська рада Умані Черкаської області також попередила про можливі короткочасні перебої з водопостачанням через повне відключення електроенергії в місті. Станом на 13:00 ситуація з електропостачанням в Умані почала стабілізуватись.

Одеса

В Одесі призупинили рух електротранспорту після масованого ракетного обстрілу. У КП "Одесміськелектротранс" повідомили, що рух трамваїв та тролейбусів зупинили через ракетну небезпеку.

Кіровоградська область

Територія Кіровоградської області була повністю знеструмлена через ракетну атаку. Без енергопостачання опинились усі насосні станції Кропивницького, повідомляє водоканал "Дніпро – Кіровоград". Також знеструмлено частину залізничних ділянок "Укрзалізниці" в області.

Житомирська область

Одна з ракет окупантів упала у Коростені на Житомирщині. Місто залишилося без електропостачання.

Читайте також

1