В Ірані на ядерному об'єкті стався теракт: США назвали організаторів

Вибух повністю зруйнував незалежну внутрішню енергосистему
В Ірані на ядерному об'єкті стався теракт: США назвали організаторів
Ядерний об’єкт в Натанзі (twitter.com/ArmsControlWonk)
12 Квітня 2021, 11:19
читать на русском

На ядерному об'єкті в Натанзі (Іран) сталася аварія в розподільчій електромережі. За день до цього запустили нові вдосконалені центрифуги для збагачення урану, а інцидент пов'язують з терактом.

Як повідомляє Reuters, завод у Натанзі розташований в пустелі в центральній провінції Ісфахан. Він є центральним елементом програми Ірану на збагачення урану і контролюється інспекторами МАГАТЕ.

За словами офіційного представника Організації з атомної енергії Ірану Бехруз Камалванді, внаслідок інциденту жертв та забруднення немає.

Віцепрезидент Ірану Алі Акбар Салехі заявив, що влада Ірану залишає за собою право на відповідні дії щодо винних, а аварію сприймають як теракт.

Іран засуджує цей огидний акт і нагадує міжнародній спільноті і МАГАТЕ про необхідність боротися з подібними проявами ядерного тероризму, - сказав він.

Читайте також

Як повідомляє The New York Times, розвідка США вважає Ізраїль причетним до аварії на ядерному об'єкті. На відновлення роботи об'єкта може знадобитися не менше 10 місяців.

Збиток був нанесений потужним вибухом. Він повністю зруйнував незалежну внутрішню енергосистему, що забезпечує роботу підземних центрифуг, які збагачують уран, - зазначають американські розвідники.

Розвідка наголосила, що Ізраїль "навмисне спланував" цю атаку. Наразі невідомо, чи самі Штати знали про організацію теракту.

Нагадаємо, що в Афганістані зірвали мотоцикл, унаслідок чого загинули щонайменше 15 дітей, ще 20 осіб отримали поранення.

1