В Ісландії оголосили про успіх експерименту із чотириденним робочим тижнем

Скорочення робочого тижня не призвело до падіння продуктивності чи перепрацювань
В Ісландії оголосили про успіх експерименту із чотириденним робочим тижнем
Робота в офісі (Фото: pexels)
7 Липня 2021, 01:14
читать на русском

Уряд Ісландії оголосив про успішні результати двох досліджень із запровадження чотириденного робочого тижня, які охопили понад 2500 людей, або 1% усіх працівників країни.

Про це повідомляє The Independent.

Перше дослідження організувала міськрада столиці Ісландії Рейк’явіка протягом 2014-2019 років. У його межах соцпрацівники та вихователі працювали 35 годин на тиждень замість 40.

Друге дослідження охопило 440 держслужбовців — як тих, хто має стандартний графік, так і тих, у кого робочі години можуть змінюватися. Їм також урізали робочий час. В обох випадках працівникам залишали ту ж зарплату.

У жодному з випадків скорочення робочого тижня не призвело до падіння продуктивності чи перепрацювань. Навпаки: учасники досліджень відчували більший стимул раціонально планувати свій час і покращувати робочу взаємодію.

Також працівники помітили покращення самопочуття: вони рідше відчували стрес і вигоряння і частіше почувалися щасливими й позитивними. Вивільнений час вони витрачали на заняття спортом і соціалізацію.

Результати досліджень свідчать, що сфера державних послуг має всі шанси стати першопрохідцем ідеї скорочення робочого часу. Й інші уряди можуть повчитися цьому, — зауважив керівник досліджень Вілл Строндж.

Нагадаємо, Ісландія — не єдина країна, де ідея чотириденного робочого тижня обговорюється на урядовому рівні. В Іспанії з осені 2021 року має розпочатися відповідний трирічний проєкт, на який влада виділить 50 мільйонів євро фінансування.

Читайте також

1