В Івано-Франківській області лікар продавав фальшиві довідки для перетину кордону

Одна така "фальшивка" коштувала 500 грн
В Івано-Франківській області лікар продавав фальшиві довідки для перетину кордону
Фото: СБУ
15 Червня 2021, 04:00
читать на русском

Служба безпеки України заблокувала ще один механізм виготовлення підробних довідок про негативний результат ПЛР-тестів на COVID-19.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Зазначається, що "бізнес" організував мешканець Івано-Франківської області, який працює лікарем у комунальній лікарні. Він створював копії бланків мережі медичних лабораторій зі списку Міністерства охорони здоров’я на комп’ютері у своєму робочому кабінеті.

Фальшиві довідки містили QR-код і були виготовлені двома мовами – українською та англійською. Чоловік "засвідчував" їх підробленою "мокрою" печаткою.

Фото: СБУ

Нелегальний бізнес "ділок" розпочав у березні 2021 року, а за одну фальшиву довідку брав 500 грн. Клієнтів шукав через онлайн-платформу безплатних оголошень.

За висновками медекспертів, такі дії могли спричинити зниження контролю над поширенням пандемії.

Лабораторія, бланки якої підробляв чоловік, внесена до державного реєстру і має право передавати результати тестування на COVID-19 для припинення самоізоляції через додаток "Дій вдома". Довідки, які він підробляв, зокрема, використовувались для перетину державного кордону, - йдеться у повідомленні.

Під час обшуків за місцем роботи та проживання медика правоохоронці вилучили комп’ютер з бланками підробок.

Чоловіку повідомлено про підозру у підробленні офіційного документа, який дає право або звільняє від обов’язків, та збуті такого документа, вчиненому повторно, а також у пособництві у виготовленні підробленої печатки підприємства для її використання підроблювачем.

Нагадаємо, що Служба безпеки України заблокувала мережу анонімних онлайн-ресурсів, через які злочинці збували підроблені медичні документи.

Читайте також

1