В МАГАТЕ ухвалили резолюцію, в якій закликають росію вивести військових з ЗАЕС

У документі зазначається, що окупація АЕС росією значно підвищує ризик ядерної аварії
Головне
В МАГАТЕ ухвалили резолюцію, в якій закликають росію вивести військових з ЗАЕС
Запорізька АЕС / Фото: Енергоатом
15 Вересня 2022, 20:10
читать на русском

Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) ухвалила резолюцію, якою вимагає від росії припинити окупацію Запорізької АЕС та вивести війська зі станції.

Як повідомляє Reuters, комісія МАГАТЕ закликає росію "негайно припинити всі дії проти Запорізької атомної електростанції та будь-якого іншого ядерного об’єкта в Україні, щодо них".

У документі зазначається, що Рада "висловлює жаль з приводу постійних насильницьких дій російської федерації проти ядерних об'єктів в Україні, включаючи триваючу присутність російських сил і персоналу (російського ядерної агенції) Росатома на Запорізькій атомній електростанції".

У резолюції додається, що окупація АЕС росією значно підвищує ризик ядерної аварії. Український персонал продовжує експлуатувати станцію в умовах, які МАГАТЕ назвало такими, що загрожують безпеці об'єкта.

Документ був ухвалений представниками 26 країн, що входять до МАГАТЕ (35 країн-учасників). Двоє країн - Росія та Китай - проголосували проти, семеро утрималися - це Єгипет, Південна Африка, Сенегал, Бурунді, В’єтнам, Індія та Пакистан.

Нагадаємо, 6 вересня, Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) після візиту на Запорізьку АЕС оприлюднило звіт про радіаційну безпеку в Україні. У МАГАТЕ заявили, що на ЗАЕС порушено всі сім принципів безпечної ситуації.