Візит на ЗАЕС: МАГАТЕ оприлюднило звіт про радіаційну безпеку

У звіті фахівці розповіли про візит на тимчасово окуповану станцію
Головне
Візит на ЗАЕС: МАГАТЕ оприлюднило звіт про радіаційну безпеку
Запорізька АЕС / Фото з мережі
6 Вересня 2022, 19:32
читать на русском

Сьогодні, 6 вересня, Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) після візиту на Запорізьку АЕС оприлюднило звіт про радіаційну безпеку в Україні.

У звіті МАГАТЕ розповіли про візит на ЗАЕС.

Ситуація в Україні є безпрецедентною. Уперше збройний конфлікт триває на території великої ядерної установки, - йшлося у звіті МАГАТЕ.

Таким чином члени делегації МАГАТЕ підтвердили, що на ЗАЕС розміщені військовий російський персонал, транспортні засоби та обладнання, "зокрема кілька військових ваговозів на першому поверсі турбінних залів у енергоблоках 1 і 2".

МАГАТЕ зафіксувало присутність на ЗАЕС експертної групи "Росатома".

МАГАТЕ вважає, що присутність старшого технічного персоналу "Росатома" може призвести до втручання в нормальну роботу операційного керівництва та створити потенційне тертя в контексті процесу ухвалення рішень, - наголосили у звіті.

За словами місії МАГАТЕ, на станції український персонал перебуває в "надзвичайно стресових умовах" через присутність росіян.

Своєю чергою МАГАТЕ закликало негайно припинити будь-які обстріли станції для уникнення її подальшого пошкодження. Також вимагають виведення з території станції "усіх транспортних засобів, які можуть втручатися в роботу систем безпеки та обладнання" та створити належні робочі умови для персоналу.

Додали, що МАГАТЕ рекомендує створити зону ядерного захисту довкола Запорізької АЕС.

Нагадаємо, що 30 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) приїхала до Києва перед візитом на окуповану орками Запорізьку АЕС. Цього ж дня президент України Володимир Зеленський зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Гауляйтер Запоріжжя Володимир Рогов відмовив місії МАГАТЕ у видачі спеціальних пропусків, тому міжнародним інспекторам доведеться вистояти чергу, щоб потрапити до Запорізької області.

31 серпня місія МАГАТЕ прибула до Запоріжжя близько 15:00. Вона має проінспектувати захоплену російськими військами Запорізьку АЕС.

Вранці 1 вересня росіяни почали вести артобстріл заздалегідь погодженого маршруту місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС. Проте місія все одно вирушила на атомну електростанцію.

1 вересня, директор Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі виїхав із Запорізької атомної електростанції.

Читайте також