В МЗС України відповіли на ультиматум Боснії щодо скандальної ікони

МЗС наголошує, що приналежність старовинної ікони до України є фактом
В МЗС України відповіли на ультиматум Боснії щодо скандальної ікони
Ікона, подарована Лаврову (Фото: “ВВС News Україна”)
15 Січня 2021, 16:02
читать на русском

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко відповів на висунуті президентом автономної республіки Сербської Мілорада Додіка вимоги щодо повернення старовинної ікони в Україну.

Україна не сприймає мову ультиматумів у питанні повернення скандальної ікони з Боснії і Герцеговини, - сказав Ніколенко у коментарі "РБК-Україна".

За його словами, приналежність старовинної ікони до України є незаперечним фактом, а Офіс генпрокурора вже відкрив кримінальну справу через незаконне вивезення реліквії.

Читайте також

У МЗС очікують, що боснійсько-герцеговінська сторона не буде використовувати ікону у внутрішньополітичній боротьбі, а надасть сприяння в рамках кримінального розслідування та експертизи та в її якнайшвидшому поверненні до України, - сказав Ніколенко та нагадав, що Україна і Боснія є учасницями конвенції про заходи проти контрабанди культурних цінностей.

Нагадаємо, президент автономної Республіки Сербської (одного з регіонів Боснії й Герцеговини) Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову старовинну українську ікону з Луганська. На звороті ікони стоїть печатка, яка підтверджує, що ікона перебувала у власності УРСР.

Посольство України в Боснії й Герцеговині вже направило офіційну ноту з вимогою надати повну інформацію про інцидент і пояснити, що це за ікона і як вона потрапила до Боснії й Герцеговини.

Згодом голова президії Боснії та Герцеговини Мілорад Додік заявив, що віддасть скандальну ікону Україні, якщо Київ зможе довести, що шукав її раніше.

1