В НБУ сказали, як коригування офіційного курсу гривні вплинуло на ціни в Україні

Базова інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 19,1%
Головне
В НБУ сказали, як коригування офіційного курсу гривні вплинуло на ціни в Україні
Інфляція / Фото: Pexels
13 Вересня 2022, 13:55
читать на русском

У серпні 2022 року річна споживча інфляція в Україні пришвидшилася до 23,8% (із 22,2% у липні). За місяць ціни зросли на 1,1%.

Як повідомили у Національному банку, пришвидшення інфляції зумовлювалося наслідками війни. Ще одним чинником було коригування офіційного курсу гривні до долара США, яке відбулося наприкінці липня.

А стримували зростання цін фіксація тарифів на газ і тепло та насичення внутрішнього ринку пальним.

Споживча інфляція очікувано зростала, але другий місяць поспіль була дещо нижчою за траєкторію базового прогнозу, опублікованого в Інфляційному звіті за липень 2022 року передусім завдяки швидшому зниженню вартості пального. Однак, відхилення зменшилося порівняно з липнем. Крім того, вищими темпами, ніж очікував НБУ, зростала базова інфляція, - кажуть у фінрегуляторі.

За даними НБУ, темпи зростання цін на непродовольчі товари зросли до 16,7%. Швидше зростали, зокрема, ціни на товари для дому (посуд, меблі, побутову техніку та хімію), електроніку, автомобілі, ліки, товари для особистого догляду та для ремонту житла. Темпи падіння цін на одяг та взуття сповільнилися.

Банк пояснив, що це відбулося після липневого коригування офіційного курсу гривні, а також через обмежене постачання нових партій товарів, значні логістичні витрати бізнесу.

Пришвидшилося й зростання цін на оброблені продовольчі товари (до 23,9% р/р). Вищими темпами дорожчали рибні, молочні, кондитерські вироби, олія, олійні продукти, безалкогольні напої та сухофрукти. Це у тому числі зумовлювалося вищими витратами бізнесу та впливом коригування офіційного курсу гривні на вартість зазначених товарів через подорожчання імпорту, - пояснили в НБУ.

Якою буде інфляція надалі?

Водночас у Нацбанку зазначають, що інфляційна динаміка залишається контрольованою. Пришвидшення інфляції в серпні було повільнішим за прогноз Національного банку.

Проте ризики розгортання інфляційних процесів зберігаються й надалі, зважаючи на тривалий характер війни і пов’язане з цим ускладнення логістики, а також зростання виробничих витрат. Крім того, погіршення курсових та інфляційних очікувань посилює фундаментальний інфляційний тиск, попри пригнічений споживчий попит в цілому, - кажуть в НБУ.

Тож, Національний банк зберігає облікову ставку на високому рівні та "опрацьовує інструменти, що дадуть змогу надалі підвищувати привабливість гривневих активів та зберігати контроль над інфляційними процесами в умовах війни".

Нагадаємо, 8 вересня Правління Національного банку України ухвалило рішення залишити облікову ставку на рівні 25% річних.

1