В офісах "слуг" та "ОПЗЖ" офіційно працюють декілька осіб на сотні квадратних метрів - КВУ

КВУ просить НАЗК перевірити фінансові звіти "Слуги Народу" та ОПЗЖ
В офісах "слуг" та "ОПЗЖ" офіційно працюють декілька осіб на сотні квадратних метрів - КВУ
Конгресно-виставковий центр “Парковий” у якому партія “Слуга народу” орендує офіс для 8 своїх працівників (Фото: КВУ).
9 Лютого 2021, 15:16
читать на русском

При аналізі фінансових звітів політичних партій "Слуга Народу" та "Опозиційна платформа За життя" Комітет виборців України звернув увагу аномальні показники співвідношення офіційної кількості працівників партії до площі офісу, який орендує політсила, що може свідчити про тіньовий характер фінансування політичних партій.

Про це йдеться на сайті КВУ.

Зокрема в центральному апараті партії "Слуга Народу" працює лише 8 осіб. При цьому партія орендує приміщення в конгресно-виставковому центрі "Парковий" (м.Київ, Паркова дорога 16А) загальною площею 1 828,2 кв. м. Таким чином 8 офіційних працівників партії працюють в офісі площею 1 828 кв.м., що складає в середньому 228 кв.м. на одного працівника.

Згідно зі звітом партії "ОПЗЖ" у центральному апараті політсили працює лише 3 особи. При цьому партія орендує офіс площею 2 032 кв.м., що складає 677 кв.м. на одного працівника.

Читайте також

Щодо інших парламентських партій ситуація є наступною:

"Голос": 38 працівників, площа офісу – 437 кв.м.

ВО "Батьківщина": 92 працівники, площа офісу – 1 177 кв.м.

"Європейська солідарність": 41 працівник, площа офісу – 2 164 кв.м.

Офіційні цифри про порожні партійні офіси можуть свідчити лише про одне – тіньовий характер фінансування політичної партії та зарплати в конвертах. Такі величезні офіси не можуть обходитися без охорони, секретарів, оргвідділу, комп’ютерних фахівців тощо. За найскромнішими підрахунками в офісі має працювати щонайменше 30-40 осіб, - прокоментував результати аналізу голова КВУ Олексій Кошель.

КВУ закликає Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) ретельно вивчити зазначені пункти офіційних фінансових звітів щодо можливого тіньового фінансування цих партій.

Як відомо, відповідно до статті 159-1 Кримінального Кодексу України подання свідомо неправдивих відомостей у звіті політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Нагадаємо, КВУ повідомив, що найбільшими прогульниками пленарних засідань Верховної Ради під час четвертої сесії стали народні депутати групи "За майбутнє".

1