В Офісі президента прокоментували акцію на підтримку Стерненка

На думку радника глави ОП, організатори акції продемонстрували відверту зневагу до суспільства
Головне
В Офісі президента прокоментували акцію на підтримку Стерненка
Протестувальники розмалювали вивіску “Офіс президента” Фото: Парламент.UA
21 Березня 2021, 12:23
читать на русском

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував події, які трапилися учора, 20 березня, під Офісом президента під час акції протесту на підтримку активіста Сергія Стерненка.

Про це пише Укрінформ.

Зокрема Подоляк сказав, що президент Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) вважає принципово важливим, щоб громадяни могли відкрито і мирно використовувати своє право на протест, і не бачить сенсу перешкоджати таким акціям.

Для Президента Зеленського це принципове питання - щоб усі наші громадяни могли відкрито і мирно скористатися своїм правом на протест. Володимир Олександрович, на відміну від своїх попередників, не бачить жодного сенсу перешкоджати протестам, - сказав Подоляк.

За його словами, біля ОП майже щодня відбуваються ті чи інші акції протесту, вулиця практично завжди відкрита для протестувальників, і більшість акцій закінчуються цілком мирно.

Утім, вчора ми побачили зовсім інше. Відверту зневагу до суспільства, до адекватності, до суті протесту як такого. Побачили ми, скоріше, безумовний намір спровокувати якесь дике насильство, безумовний намір спровокувати агресію з боку поліції, очевидний намір залишити після себе якісь кричущі руйнування. І хизуватися цим публічно, - вважає радник керівника ОП.

Читайте також

Подоляк висловив думку, що ця тактика дискредитує самих організаторів таких акцій, а також "оголює їхні приховані страхи", коли "власна невпевненість у правоті і змушує частину організаторів удаватися до вандалізму, щоб хоч якось звернути на себе увагу".

Під ОПУ в суботу були сотні людей - більшість із них навіть не підозрювали, що організатори акції та кількадесят неадекватно налаштованих хлопців спробують використовувати звичайних учасників протесту в отаких своїх спробах щось демонстративно ламати та провокувати жорстку відповідь від поліції. Це ж запросто читається. І запросто прораховується. Розбиті шибки поміняють, написи зі стін - змиють. Сліди від піротехніки на стінах Офісу Президента приберуть. А ось те, що друзі Стерненка самі себе показали руйнівниками, вже не виправиш. Усі зроблять свої висновки, - переконаний Подоляк.

Водночас він заявив, що в класичній російській пропаганді роками брехали, ніби на вулицях Києва постійно відбуваються якісь заворушення, якісь руйнування. І за його словами, після ситуації біля ОП "парочка десятків людей сьогодні, на жаль, ці дурні пропагандистські кліше навмисне підтвердили".

Тим часом в Офісі президента підрахували збитки від вчорашніх протестів. За попередніми експертними оцінками, пошкодження будівлі Офісу президента оцінюються приблизно у два мільйони гривень. Напередодні всі поверхи були наповнені димом. Якщо не розпочати змивання фарби впродовж 72 годин, вона в'їсться в граніт, і тоді суми збитків будуть зовсім іншими. Нагадаємо, перші два поверхи будівлі були споруджені наприкінці ХІХ ст., інші добудовані на початку ХХ ст.


Контекст. 20 березня під стінами Офісу президента на вулиці Банковій у Києві відбулася чергова акція протесту у підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка. Протестувальники побили вікна та двері будівлі ОП, закинули усередину димову шашку та фаєри.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко відреагував на суботню акцію протесту під будівлею Офісу президента. За його словами, "план провокаторів по кровопролиттю в центрі Києва був зірваний".Геращенко назвав акцію протесту "вакханалією брутального, замовного насильства".

Під час акції поліція затримала одного з учасників Владислава Сорда (Стафійчука), ветерана 93 ОМБР. Біля Печерського відділку поліції, де його утримували, сталися сутички між правоохоронцями та прихильниками Стерненка.

Друг Стерненка Роман Ратушний заявив, що Стафійчук був "мирним учасником акції" під ОП. Також він запевняє, що учасники акції біля Офісу президента не планували бити вікна будівлі, а зробили це "поліцейські провокатори".

1