В ООН проголосували за проєкт резолюції про катування у Криму: хто не підтримав

У проєкті резолюції пропонується зафіксувати на міжнародному рівні факт катування ФСБ РФ людей в окупованому Криму
В ООН проголосували за проєкт резолюції про катування у Криму: хто не підтримав
Радбез ООН (фото: novynarnia.com)
19 Листопада 2020, 15:14
читать на русском

Комітет 75-ї сесії Генасамблеї ООН схвалив український проєкт оновленої резолюції по ситуації з правами людини в окупованому Криму, однак 22 країни проголосували проти.

Про це повідомляє Главком.

Проти проєкту України проголосували 22 держави - Вірменія, Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Ангола, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Гвінея, Індія, Іран, М'янма, Філіппіни, Судан, Сирія, Венесуела, Нікарагуа і Зімбабве.

Підтримали проєкт резолюції 65 держав. Серед них - Україна, країни G7 (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Італія, Франція, Японія), Азербайджан, Туреччина, Австралія, Австрія, Ізраїль, Польща та інші.

Утрималися від голосування 85 держав.

Очікується, що Генасамблея проголосує за резолюцію в грудні.

Читайте також

Нагадаємо, третій комітет Генеральної асамблеї ООН схвалив проєкт оновленої резолюції щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму. Міністерство закордонних справ України вітає це рішення комітету ГА ООН. Як пояснюють у відомстві, оновлений документ підготували на основі двох останніх доповідей генсека ООН, у яких йдеться про численні факти масових порушень прав людини на окупованих територіях.

У проєкт резолюції також міститься заклик до посилення взаємодії, зокрема, в рамках міжнародних платформ, для тиску на Росію з метою змушення її до виконань міжнародних зобов'язань.

Крім того, в резолюції вимагають від Росії негайного припинення вчинення грубих порушень прав людини та забезпечити безперешкодний доступ на територію Криму представникам Моніторингової місії ООН та СММ ОБСЄ.

1