В ООС повідомили про "пригоди" корабля "Донбас" біля Керченської протоки

Резніков заявив про інформаційну провокацію з боку РФ
Важливо
В ООС повідомили про "пригоди" корабля "Донбас" біля Керченської протоки
Корабель “Донбас” Фото: WIKIMEDIA
10 Грудня 2021, 12:08
читать на русском

У четвер, 9 грудня, коли стартувала розмова президентів США та України, російська ФСБ заявила, що український корабель "Донбас" наблизився до Керченської протоки, створивши "загрозу безпеці мореплавання".

Російська служба безпеки стверджувала, що судно ВМС України знялося з рейду порту Маріуполь і вирушило у напрямку Керченської протоки. Також заявлялося, що корабель "Донбас" знаходився на відстані 18 морських миль до Керченської протоки, і що "вимоги змінити курс не виконував".

У штабі ООС повідомили, що "ФСБ РФ поширила фейк про наш корабель у Керченській протоці".

Щодо фейкових заяв ФСБ РФ у мережі інтернет... Судно ВМС Збройних Сил України "Донбас" не заходило у чутливі зони. Корабель виконує завдання у своїх територіальних водах. На даний час "Донбас" повертається на базу, - зазначили в ООС.

Цей інцидент прокоментував міністр оборони України Олексій Резніков. Він назвав повідомлення ФСБ про провокацію біля Керченської протоки російським інформаційним вкидом, оскільки судно "Донбас" не має зброї, а Азовське море - це акваторія спільного користування.

Дуже дивно, що російські спецслужби побачили загрозу з боку пошуково-рятувального судна - судна без зброї, тоді як кораблі ФСБ постійно перебувають на відстані двох кілометрів від Маріуполя та Бердянська, - сказав він та нагадав, що "російські кораблі озброєні гарматами 30 мм".

Міністр додав, що українські кораблі в Азовському морі "на законних підставах".

Те, що вони (Росія. - Ред.) подають відстань 18 миль як небезпеку для них, говорить лише про чергові маніпуляції, — зазначив очільник МОУ.

Нагадаємо, у квітні 2021 року Росія закрила частину акваторій Чорного моря у напрямку Керченської протоки для іноземних військових кораблів і державних суден інших країн, мотивуючи рішення військовими навчаннями. У США назвали такий вчинок "неспровокованою ескалацією".

Читайте також