В РНБО повідомили, коли вакцину від коронавірусу отримають українці

Скоріш за все, українців вакцинуватимуть Moderna
Важливо
В РНБО повідомили, коли вакцину від коронавірусу отримають українці
Вакцина від коронавірусу (фото: pexels)
1 Грудня 2020, 16:49
читать на русском

Голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді нацбезпеки та оборони, академік НАНУ Сергій Комісаренко повідомив, коли українців будуть вакцинувати від коронавірусу.

Влада планує вакцинувати українців до кінця 2021 року, повідомив Комісаренко в ефірі каналу "Україна 24".

До кінця прийдешнього року, я думаю, ми вже закінчимо вакцинацію всього населення України — тих, хто цього захоче. Нам потрібно провести правильну агітацію за те, що вакцини є ефективними та що вони необхідні, щоб люди залишалися здоровими. На жаль, у нас ще є люди, які охоплені антивакцинною пропагандою та не хочуть вакцинуватися. Потрібно, щоб максимальна кількість людей вакцинувалась, — сказав він.

Читайте також

Комісаренко відповів на запитання, чи буде закуповувати вакцини держава.

Я знаю, що деякі приватні фармацевтичні компанії ведуть переговори, зокрема, з Китаєм, про закупівлю китайської вакцини "Сінувак". Наскільки вона ефективна — китайці кажуть, що ефективна, але її клінічні випробування ще не завершені, - зазначив Комісаренко.

Він зазначив, що йому більше до вподоби вакцина Moderna, яка у порівнянні з іншими вакцинами, не потребує особливих і складних умов зберігання.

З Pfizer — вони практично однакові, але Pfizer вимагає, щоб зберігання вакцини відбувалося при дуже низькій температурі, -80, - 70 градусів. В Україні поки немає масової інфраструктури для підтримки такої температури при зберіганні. Moderna дозволяє зберігання при -20 градусів, а у нас навіть торговельні мережі мають такі можливості, — сказав він.

Читайте також

Нагадаємо, що ефективність вакцини американської компанії Moderna скала 94,1% при первинному аналізі, а ефективність препарату при тяжких випадках захворювання досягла 100%.

У випробуваннях вакцини американської компанії Moderna брали участь більше ніж 30 тисяч добровольців. З них коронавірусом заразилися 196 людей - це 185 добровольців, які отримали плацебо, та 11 осіб, які отримали вакцину. Таким чином, ефективність препарату становила 94,1%.

1