У "Слузі народу" пояснили, чому українців не тестують на COVID безкоштовно

Влада робить все можливе, щоб забезпечити українців безкоштовними тестами
У "Слузі народу" пояснили, чому українців не тестують на COVID безкоштовно
Василь Мокан Фото: фейсбук
19 Листопада 2020, 09:28
читать на русском

Українці з симптомами коронавірусу COVID-19 мають право на безкоштовні тести на COVID-19, але часто "не мають інших варіантів", крім тестування за гроші.

Закупівля урядом експрес-тестів має виправити цю ситуацію, - заявив в ефірі телеканалу "Україна 24" народний депутат від "Слуги народу" Василь Мокан.

Насправді, якщо в людини є симптоми, то за протоколом зобов'язані робити безкоштовно. Інша справа – багато кого з людей не задовольняє ситуація, коли на ПЛР-тести потрібно чекати кілька днів, доходило до тижня, знаю випадки, де й більше займало в деяких регіонах. Тому робили власним коштом у приватних клініках, - зазначив політик.

Читайте також

Він нагадав, що зараз спрямовується мільярд гривень на закупівлю експрес-тестів, "щоб розвантажити лабораторії та пришвидшити тестування населення".

Відповідно, це набагато швидший спосіб, ніж ПЛР. Він займає від 15 хвилин до години часу і з незначною похибкою, але також дає результати тестування. Йдеться про те, що ці тести зможуть використовувати мобільні бригади в лікарні й необов'язково буде робити їх у лабораторних умовах... Це дасть змогу охопити більшу кількість населення, - сказав Мокан.

За його словами, тестування має проходити безкоштовно у випадках, якщо люди мають конкретні за протоколом ознаки захворювання на коронавірус.

Так само як це стосується ПЛР-тестів. Але зрозуміло, що багато людей навіть з власної ініціативи, тому що нема інших варіантів, тестуються за власні кошти, - каже нардеп.

Мокан додав, що уряд і МОЗ роблять все можливе, щоб забезпечити українців безкоштовними тестами, і на це виділяються кошти.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що країна закупить 6 млн експрес-тестів. Комітет Парламенту з питань бюджету підтримав рішення Уряду про виділення 1 млрд грн на їх закупівлю.

Тести отримають переважно сімейні лікарі та мобільні бригади швидкої допомоги. Так у нас з’явиться ефективний та швидкий інструмент додаткового тестування, - зазначив Шмигаль.

1