В Україні хочуть дозволити мобілізацію засуджених

Відповідний законопроєкт внесли до Верховної Ради
Важливо
В Україні хочуть дозволити мобілізацію засуджених
Тюрма (Фото: picabu)
13 Березня 2024, 22:51
читать на русском

До Верховної Ради України внесли законопроєкт, яким пропонується дозволити звільняти ув'язнених від відбування покарання у разі проходження військової служби.

Про це йдеться у тексті відповідного документу.

Відповідно до назви законопроєкту, умовно-достроково звільняти від відбування покарання хочуть тих ув'язнених, які погодяться проходити військову службу за контрактом.

Станом на зараз тексту законопроєкту поки немає.

Нагадаємо, раніше до Ради внесли законопроєкт про мобілізацію. Документом пропонується дозволити добровільну мобілізацію українців з погашеною судимістю, але за винятком низки статей.

25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради проєкт закону щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Але через низку зауважень цей проєкт було відкликано 11 січня. Після чого, 30 січня в Раду внесли оновлений законопроєкт. Головні тези оновленого законопроєкту можна прочитати тут.

Рада може прийняти новий законопроєкт про мобілізацію у другому читанні до кінця березня. До документа внесли понад 4 тисячі поправок.

Міністр юстиції України Денис Малюська виступив з більш радикальним підходом. Він заявив, що мобілізувати таких громадян потрібно у примусовому порядку.

Також він допустив мобілізацію ув'язнених. За словами міністра, давати їм зброю буде ризиковано, але можна "дати лопату".