В Україні хочуть відмовитися від пенсій для людей з інвалідністю

Людям з інвалідністю хочуть "надати більшої економічної самостійності"
В Україні хочуть відмовитися від пенсій для людей з інвалідністю
Працевлаштування людей з інвалідністю (Фото: pexels)
1 Листопада 2023, 13:37
читать на русском

В Україні хочуть змінити пріоритети в підтримці людей з інвалідністю. Зокрема, надати їм більше економічної самостійності замість звичайних соцвиплат.

Про це повідомила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі "Укрінформ: Вечірній стрім".

За словами Жолнович, через війну кількість людей з інвалідністю буде стрімко зростати. Тому держава повинна змінювати напрямок своєї допомоги таким людям.

"Треба порушувати питання: чи всі види соціальної підтримки ми маємо зберігати на колишньому рівні? Наприклад, якщо людина пройшла якісну реабілітацію, ми забезпечили її протезом, перенавчанням, допомогли облаштувати, з урахуванням її особливих потреб, помешкання й робоче місце, і, якщо вона хоче працювати, надали їй роботу, яка приносить 10-20 тисяч гривень, то чи є сенс виплачувати їй пенсію у 2 тисячі гривень та обмежувати у трудових правах?" - зазначила міністр.

На її думку, краще витратити кошти на те, щоб допомогти людині із супроводом на робочому місці, яке необхідно облаштувати з урахуванням всіх потреб особи з інвалідністю.

"Вважаю, краще замість мізерної виплати надати людині якісну соціальну послугу й забезпечити її економічну самостійність. Це набагато ефективніше", - наголосила Жолнович.

Вона також додала, що через війну середній вік людини з інвалідністю в Україні знижується.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я підготувало законопроєкт, який змінює методологію встановлення інвалідності й пропонує замість неї оцінку втрати функціональності.

Нині  I, II чи III групу інвалідності встановлюють з огляду на те, наскільки порушені функції органів і систем організму людини та обмежена її життєдіяльність.

Читайте також