Замість інвалідності в Україні запровадять визначення втрати функціональності

Міністр охорони здоров'я зазначив, що Україна має відмовитися від пострадянської моделі визначання інвалідності
Головне
Замість інвалідності в Україні запровадять визначення втрати функціональності
Віктор Ляшко (фото: УНІАН)
5 Жовтня 2023, 15:31
читать на русском

Міністерство охорони здоров’я підготувало законопроєкт, який змінює методологію встановлення інвалідності й пропонує замість неї оцінку втрати функціональності.

Про це на брифінгу в Житомирі за підсумками Конгресу місцевих та регіональних рад при Президентові України розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За словами міністра, уряд прийняв план реформування медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) і з 2025 року будуть запроваджені інші підходи до проведення експертизи та встановлення інвалідності.

"Це глобальна реформа. Вона буде пов’язана з тим, що людина з травмою потрапила на реабілітацію, а звідти завдяки мультидисциплінарній команді через електронні інструменти, у тому числі електронний МСЕК, вона потрапляє у відповідні сфери, аби повернути її функціональність, яку вона втратила через травму або хворобу", – зазначив Ляшко.

За його словами, найближчим часом презентують законопроєкт, який змінить всю методологію встановлення інвалідності.

"Ми зробили міжнародний класифікатор функціонування (Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я – ред.) в країні національним класифікатором. Ми відмовляємося від інвалідності як такої, а говоримо про оцінку втрати функціональності. У нас зараз проблема в тому, що ми женемося за інвалідністю, бо вона дає пільги та компенсації, а не повернення людини в економічний стан. Ми не запитали, що хоче людина, а кажемо, що ось це можемо дати. Це пострадянська модель, від якої ми повинні відмовитися", – додав міністр охорони здоров'я.

Нагадаємо, нині  I, II чи III групу інвалідності встановлюють з огляду на те, наскільки порушені функції органів і систем організму людини та обмежена її життєдіяльність.

Читайте також

1