В Україні хочуть запровадити податки на купівлю квартир

Покупцям доведеться сплачувати податок на доходи та ПДВ
Важливо
В Україні хочуть запровадити податки на купівлю квартир
Купівля житла (Фото: kut.ua)
9 Червня 2021, 17:23
читать на русском

До Верховної Ради України внесли законопроєкт, який передбачає нові правила оподаткування для покупців і продавців нерухомості.

Текст законопроєкту розміщений на порталі Верховної Ради.

Законопроєкт №5600 від 2 червня називається "Про внесення змін до Податкового Кодексу та деяких законодавчих актів для забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".

Головна мета запровадження нових податків, описаних у законопроєкті, - збільшити надходження до держбюджету.

Зокрема, купивши квартиру в новобудові покупець повинен буде заплатити 20% ПДВ, крім вартості житла, а в разі продажу за рік більш як дві квартири - 18% податку на дохід фізичних осіб.

Без ПДВ будуть продаватися тільки квартири в будинках, що будуються за бюджетні гроші або за програмами доступного житла.

У випадку ухвалення закону, ціни на нерухомість можуть вирости на 20%, а інвестування стане менш привабливим, зазначають експерти.

Нагадаємо, згідно з законопроєктом, що вносить зміни до Податкового кодексу, планується збільшити екологічний податок – за викиди вуглецю доведеться заплатити втричі більше. Також збільшиться ставка екологічного податку за скиди забруднювальних речовин у воду в 1,6 раза.

Читайте також

1