В Україні хочуть змінити правила вивезення дитини за кордон

Це допоможе врегулювати процедуру отримання згоди на тимчасовий виїзд дитини
Важливо
В Україні хочуть змінити правила вивезення дитини за кордон
Аеропорт, літак Фото: Pexels
7 Жовтня 2021, 13:29
читать на русском

Уряд пропонує запровадити в Україні механізм погодження на тимчасове вивезення дитини до 16 років за кордон одним з батьків у електронній формі.

Так, Кабінет міністрів узгодив відповідний проєкт закону. Тепер його має ухвалити Верховна Рада.

Згідно із законопроєктом, ця інформація буде вноситись до Держреєстру актів цивільного стану через портал "Дії" або нотаріусом на підставі нотаріально посвідченої письмової згоди другого з батьків. Термін дії відповідної згоди — не більше трьох років.

Перший заступник міністра юстиції Євгеній Горовець зазначив, що надання згоди на тимчасовий виїзд дитини за кордон в електронній формі з використанням електронного підпису є цілком обґрунтованим та оптимальним для мінімізації незручностей та пришвидшення відповідних процесів.

Разом із тим, у чітко визначених законопроєктом випадках забезпечуватиметься можливість тимчасового виїзду одного з батьків з дитиною за кордон без згоди другого з батьків (зокрема, якщо борг останнього за аліментами перевищує тримісячну суму), - повідомив Горовець.

Це допоможе врегулювати процедуру отримання згоди на тимчасовий виїзд дитини за межі України.

Так, за зверненням одного з батьків, який хоче з дитиною покинути країну, другий з батьків протягом 10 календарних днів зобов’язаний надати відповідну згоду або письмову відмову із зазначенням причин її ненадання. У разі відмови можна буде звернутися до суду із заявою про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України без згоди другого із батьків. Суд ухвалюватиме рішення про надання відповідного дозволу за умови, що це не суперечить інтересам дитини.

Документ містить положення, згідно з якими запроваджується адміністративна відповідальність за неналежне виконання без поважних причин одним з батьків встановленого законом обов'язку щодо інформування другого із батьків про тимчасовий виїзд дитини за межі України.

Нагадаємо, що в порталі "Дія" з'явиться три нові сервіси, серед яких отримання електронного судового рішення.

Читайте також

1