В Україні майже вдвічі подорожчає гречка - експерт

До кінця року ціна на крупу може зрости до 70-80 гривень за кілограм
В Україні майже вдвічі подорожчає гречка - експерт
Гречка (Фото: shutterstock)
6 Травня 2021, 15:18
читать на русском

До кінця року гречка в Україні може подорожчати вдвічі - до 70-80 грн за кілограм.

Про це йшлося у програмі "Економіка" на телеканалі "Україна 24".

Основною причиною подорожчання гречки стане те, що Росія заборонила її експорт, зокрема і до України.

Гречку росіяни додали до переліку товарів, що є життєво важливими для внутрішнього ринку. Україна залежить від постачання саме із Росії.

З початку року Україна імпортувала гречки на понад 5 мільйонів доларів через катастрофічний дефіцит власного виробництва. За 4 роки площі посівів гречки в Україні впали втричі – до 60 тисяч гектарів, а мінімально необхідні для нашої держави –150 тисяч.

Для нас це не можна сказати, що новина приємна, але і сигнал, який повинен підштовхнути наших виробників – сприяти активному вирощуванню гречки на своїй території. Гречки фактично немає. На балансі сільськогосподарських підприємств і крупопереробних підприємств дуже невеликі залишки гречки. Це об’єктивний фактор, який все ж підштовхує виробника до підняття ціни, - заявив виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

Гречка за рік подорожчала на 34,4%. Наразі кілограм крупи коштує в середньому від 32 до 50 грн, залежно від виробника. В асоціації прогнозують, що до кінця року ціна на гречку може зрости до 70-80 грн.

Нагадаємо, що голова Асоціації постачальників для торговельних мереж Олексій Дорошенко заявив, що ціни на продукти в Україні до кінця року можуть зрости на 6-7%.

Читайте також