В Україні хліб подорожчає на 10-12% - експерт

Подорожання хліба відбудеться через зростання цін на зерно
В Україні хліб подорожчає на 10-12% - експерт
Хліб (фото з відкритих джерел)
12 Жовтня 2020, 12:24
читать на русском

В Україні найближчим часом хліб подорожчає на 10-12%.

Про це заявив Олег Пендзин, виконавчий директор економічного дискусійного клубу, в ефірі програми "Про гроші" на телеканалі "Еспресо".

Виходячи із соціального значення, яке має хліб для українців, держава не дасть можливості піднімати ціну до такого рівня, як хотіли б хлібопекарі. Я думаю, варто очікувати максимальний обсяг підвищення ціни на хліб в межах 10-12%. Таке підвищення не призведе до надзвичайно важких наслідків і втручання держави в цей процес, — сказав Пендзин.

За його словами, об’єктивні основи росту цін на хліб — це зростання вартості зерна приблизно на 15%, ріст цін на олію та цукор, а також підвищення мінімальної зарплатні.

Читайте також

Нагадаємо, що Всеукраїнська асоціація пекарів прогнозує здорожчання хліба і хлібобулочних виробів до кінця року на 10-15%. Також асоціація говорить про підвищення цін на 15-20%.

Виробники хліба на хлібобулочних виробів стурбовані безпрецедентним зростанням цін на пшеницю, цукор пісок, олію та інші складові витрат. Зокрема, з початку 2020 року вартість пшениці зросла на 40%, при цьому лише за вересень поточного року на 25%. Паралельно з пшеницею зростає вартість продуктів її переробки, а саме борошна, що є основною складовою виробництва хліба.

Вартість цукру збільшилась лише за останній тиждень на 30%, а якщо брати ціну на цукор з початку серпня, то майже на 47%.

Інші витрати на виробництво продукції також постійно зростають (дріжді +22%, соняшникова олія +50%) зростає вартість пакувальних матеріалів.

1