Всеукраїнська асоціація пекарів прогнозує здорожчання хлібу

Хліб може здорожчати до 15%
Головне
Всеукраїнська асоціація пекарів прогнозує здорожчання хлібу
Хліб Фото з відкритих джерел
7 Жовтня 2020, 19:51
читать на русском

Всеукраїнська асоціація пекарів прогнозує здорожчання хліба і хлібобулочних виробів до кінця року на 10-15%.

Як зазначається у листі ВАП до прем'єр-міністра України, оприлюдненому на сайті організації, чинники, які впливають на підвищення цін, дійсно є.

Лист ВАП до прем'єра Фото: сайт vap.org.ua

Лист ВАП до прем'єра Фото: сайт vap.org.ua

Насамперед до подорожчання хліба призведе зростання вартості пшениці та продуктів її переробки, підвищення цін на цукор, соняшникову олію та інші інгредієнти для виробництва хліба і хлібобулочних виробів, а також девальвація гривні майже на 20% з початку 2020 року і зростання мінімальної заробітної плати, рівень якої регулює уряд, - вважають в асоціації.

За даними ВАП, за таких умов є всі передумови говорити про підвищення цін на 15-20%.

Проте ми проводили неодноразові наради з пекарним бізнесом, і у нас є розуміння, що вище, ніж на 10-15%, ціни не зростуть. Як мінімум, ми точно можемо говорити про найпопулярніші соціальні сорти хліба, оскільки підприємства розуміють соціальну складову цього бізнесу, - наведено слова віце-президента ВАП Юрія Дученка.

Читайте також

За його словами, з початку року вартість пшениці (50% собівартості хліба) зросла на 40% і лише за вересень - на 25%. Крім того, суттєво підвищилися ціни на цукор, на соняшникову олію, логістичні послуги, енергоносії.