В Україні можливе зростання цін на газ - Чернишов

Гарантована ціна на газ для населення фіксована до кінця 2024 року
Важливо
В Україні можливе зростання цін на газ - Чернишов
Газ (Фото: pixabay)
9 Травня 2024, 07:33
читать на русском

Зміна ціни на газ та інші енергоресурси суттєво змінить інвестиційну привабливість енергетичного сектору України. “Я прихильник лібералізації ринку енергії”, – зазначив Олексій Чернишов, голова правління і СЕО НАК «Нафтогаз України» в коментарі ютюб-проєкту “Business Breakfast із Володимиром Федоріним”. Водночас він вказав на фактори які впливають на ухвалення нових цінових обмежень.

“Я оцінюю як малоймовірно лібералізацію цін на ринку енергетики в цьому році... Діють юридичні обмеження. Йде війна”, – зазначив Чернишов.

Водночас на думку очільника “Нафтогазу” варто готуватися до поступової, без “шокової терапії”, лібералізації цін на енергоносії. Наразі “Нафтогаз” виступив як гарант збереження діючої ціни на газ до кінця 2024 року. Проте при певній стабілізації ситуації, на думку Олексія Чернишова це необхідно робити навіть під час війни.

Для реалізації створення вільних ринкових умов на ринку енергоносіїв, необхідно проводити поступове впровадження нових цін, а також подбати про захист соціально вразливих верств населення.

Вартість комунальних послуг, зокрема імовірна нова вартість електроенергії неодноразово розглядалась експертами та коментувалась представниками влади. Уряд схвалив рішення щодо ключових тарифів. Ціна на газ для постачальників тепла і гарячої води населенню не змінилась. Ця позиція по вартості ціни залишиться незмінною мінімум до кінця літа, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" продовжила дію тарифного плану "Фіксований" ще на рік, до 30 квітня 2025 року. Кубометр газу коштуватиме 7,96 гривні (з ПДВ).

1