В Україні можуть виникнути проблеми з постачанням природного газу населенню, - Оператор ГТС

Існують величезні ризики повного припинення транзиту газу через Україну вже до кінця цього року
В Україні можуть виникнути проблеми з постачанням природного газу населенню, - Оператор ГТС
Газогін (фото: УНІАН)
9 Червня 2022, 16:26
читать на русском

В Україні можуть виникнути проблеми з постачанням природного газу населенню.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

Ми вимагаємо повністю зупинити або суттєво обмежити використання Північного Потоку - 1. Його подальша робота створює значні ризики мілітарній та енергетичній безпеці України, - зазначив він.

За словами Макогона, "Газпром" порушує зобов'язання постачати 40 млрд м3 природного газу на рік через Україну. За пів року транзит не перевищить 13-14 млрд м3, що означає недопостачання до ЄС 6-7 млрд м3 за перше півріччя.

Газпром не сплачує в повному обсязі за транзит, відмовився перенести обсяги з захопленої точки Сохранівка на точку Суджа. І Оператор ГТС України, і Нафтогаз готуються до арбітражів з Газпромом. Але де-факто Газпром значно зменшив плату за транзит, каже Макогон.

Гендиректор ГТС наголошує, що існують величезні ризики повного припинення транзиту газу через Україну вже до кінця цього року.

А відсутність транзиту значно збільшує ризики знищення об’єктів ГТС агресором, що значно ускладнить постачання газу населенню України, - додав він.

Нагадаємо, що Канада запровадила новий пакет санкцій проти Росії, яка розпочала війну проти України. Рекламним агентствам та агентствам зі зв'язків з громадськістю заборонили працювати на російські нафтогазові компанії.

Читайте також

1