Майже 40 АЗС у Києві завищували ціни на пальне

У столиці тривають перевірки автозаправних станцій
Майже 40 АЗС у Києві завищували ціни на пальне
Бензин, АЗС Фото: istockphoto.com
8 Червня 2022, 14:52
читать на русском

У Києві після перевірки автозаправних станцій виявили порушення на 36 АЗС.

Як повідомили у КМДА, автозаправки перевіряють на дотримання вимог формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на роздрібному ринку пального.

Починаючи з травня було почато 107 перевірок АЗС. Станом на 6 червня завершено 56 перевірок АЗС столиці, на 36 автозаправних станціях виявлено низку порушень.

За результатами 33 перевірок встановлено, що суб’єкти господарювання мають необґрунтовано одержаний виторг на загальну суму 707 015 грн. Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 20 Закону України "Про ціни і ціноутворення", застосовано адміністративно-господарські санкції – вилучення необґрунтовано одержаного виторгу та штраф у розмірі 100 відсотків необґрунтовано одержаного виторгу. Таким чином, загальна сума складає 1 414 029 грн, - йдеться у повідомленні.

Ще три перевірки показали порушення пункту 4 частини 1 статті 20 ЗУ "Про ціни та ціноутворення", а саме створення перешкод посадовим особам, за що передбачено штраф у розмірі 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Загальна сума штрафів склала 102 тис. грн.

За підсумками 20 перевірок порушень законодавства не встановлено. Нині триває 27 перевірок, про результати буде повідомлено додатково. Для здійснення перевірок Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві організувало роботу моніторингових груп, що працюють в 10 районах міста Києва у складі працівників Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, районних у місті Києві державних адміністрацій, КП "Муніципальна охорона" та працівників Національної поліції України, - зазначили у КМДА.

Довідково: перевірки здійснюються на підставі доручення прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля від 08.05.2022 № 11381/0/1-22.

Нагадаємо, українські АЗС змінили вартість усіх видів пального, зокрема ціни скорегували на бензин, автогаз та дизельне паливо. Черги на АЗС стали звичним явищем, оскільки дефіцит пального все ще присутній. Тому й вартість зростає.

Читайте також

1