На українських дорогах ловлять боржників: змушують платити або відбирають автівку

Цей проєкт є пілотним і реалізується щонайменше у п'яти областях
Головне
На українських дорогах ловлять боржників: змушують платити або відбирають автівку
Дорога, затор, автомобілі (фото: УНІАН)
19 Жовтня 2021, 19:08
читать на русском

На українських дорогах почали відловлювати боржників, щодо яких є рішення суду. Їх змушують платити або забирають машину.

Про це повідомив заступник голови Міністерства юстиції з питань ДВС Андрій Гайченко на своїй сторінці у Facebook.

Таким методом примусу стягнень займаються співробітники державної виконавчої служби та міністерства внутрішніх справ.

Наразі цей проєкт є пілотним і реалізується щонайменше у п'яти областях, зокрема й у міста-мільйонниках (Харків, Одеса). Втім, Гайченко не розкрив всіх локацій "зі зрозумілих причин". Але до кінця 2021 року цифровий метод хочуть поширити на всю країну.

На яких боржників ведуть "полювання"

Зазначається, що співробітники ДВС можуть отримувати дані моніторингу відео, зокрема, з камер системи "Безпечне місто" (за згодою влади на місцях), відстежувати та ідентифікувати транспортні засоби громадян, які перебувають у розшуку через невиконання своїх зобов'язань по сплаті боргів, зокрема на користь держави, за:

  • спожиті житлово-комунальні послуги,
  • борги по аліментах,
  • інших категоріях виконавчих документів.

Заступник голови Мін'юсту заспокоїв громадян, що без судового рішення, яке набрало законної сили, органи ДВС не можуть стягувати борги.

Відносно переважної більшості боржників за ЖКГ, а це приблизно 99 людей зі 100, рішень судів про стягнення заборгованості немає. Відтак їм немає чого боятися, - зазначив чиновник.

Як можна оплатити борг на дорозі

Оплатити борги та штрафи не можна одразу на місці зупинки. Для цього і застосовується цифровий метод.

Як пояснив чиновник Мін'юсту у коментарі UBR.ua, співробітники ДВС дають водіям відповідні документальні бланки із зазначеними в них рахунками, на які потрібно перерахувати кошти. При відмові - водії можуть позбутися транспорту.

Проведення такого експерименту показало, що більшість боржників після того, як їх зупиняють у певному місці співробітники Нацполіції, і коли мова заходить про конфіскацію транспорту в рахунок боргу, охоче погоджуються виплатити його грошима, аби не забирали автомобіль, - розповів Гайченко.

Скільки боржників вже сплатили заборгованості

За словами Гайченка, цей метод швидко показав результат. За перші дні застосування нового інструменту, на місці було стягнуто:

  • 64 тисяч гривень аліментів,
  • 39 тисяч грн перераховано на користь держави ЄСВ,
  • 17 тисяч штрафів за порушення ПДР,
  • вилучено два транспортні засоби.

Нагадаємо, що з 1 жовтня водії в Україні поза населеними пунктами мають вдень їздити з увімкненими денними ходовими вогнями, або ближнім світлом фар.

Читайте також

1