В Україні не погоджуються з рішенням EBU щодо перенесення "Євробачення-2023" до Британії

Мінкульт запевняє, що Україна зможе виконати всі взяті на себе зобов’язання
В Україні не погоджуються з рішенням EBU щодо перенесення "Євробачення-2023" до Британії
Євробачення Фото: https://www.facebook.com/suspilne.eurovision
17 Червня 2022, 18:55
читать на русском

Україна буде переконувати Європейську мовну спілку (EBU) змінити рішення щодо перенесення проведення конкурсу "Євробачення-2023"до Британії.

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

Україна не згодна з характером прийняття такого рішення – коли нас поставили перед фактом без обговорень можливостей інших варіантів. Та вважає, що має всі підстави на проведення подальших перемовин та знаходження спільного рішення, яке буде задовольняти всі сторони, - зазначив він.

Очільник Мінкульту (досьє Ткаченка) зазначив, що Україна виконала всі умови в зазначені терміни щодо процесу погодження його проведення, зокрема, було надано відповіді та гарантії по безпекових нормах та можливі місця проведення конкурсу.

Проведення Євробачення - 2023 в Україні - це потужний сигнал для всього світу, що він підтримує Україну зараз. Ми будемо вимагати змінити це рішення, тому що вважаємо, що зможемо виконати всі взяті на себе зобов’язання, про що було неодноразово наголошено Європейській мовній спілці. Тому ми вимагаємо додаткових перемовин щодо проведення Євробачення – 2023 в Україні, - наголосив він.

В "Суспільному" заявили, своєю чергою, що Європейська мовна спілка у п'ятницю відмовила Україні у проведенні Міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення" у 2023 році після проведення ЄМС аналізу ситуації з безпекою в країні у червні.

Ми розчаровані таким рішенням ЄМС. За цей місяць в Україні велика кількість людей кинула всі зусилля, щоб виконати умови для проведення Євробачення у нас. Безпека, звичайно, понад усе. Команда Суспільного, державної й місцевої влади провела ґрунтовну роботу і запропонувала різні варіанти. Дуже шкода бачити таку безапеляційну заяву, тому ми звертаємося до партнерів щодо проведення подальших перемовин, — зазначив голова правління "Суспільного Мовлення" Микола Чернотицький.

Наголошується, що усі заходи, пов’язані з безпекою та охороною, мали бути підготовлені та реалізовані у тісній співпраці з національними органами державної влади. Тож "Суспільне Мовлення" провело консультації з Міністерством культури та інформаційної політики України, МВС (Нацполіцією, ДСНС, Нацгвардією) і Міноборони.

Робоча група Суспільного разом з органами державної й місцевої влади запропонувала кілька варіантів проведення події в трьох різних регіонах України: у Львові, на Закарпатті (на кордоні з Угорщиною і Словаччиною) та у Києві, - йдеться у заяві.

Нагадаємо, після перемоги українського гурту на конкурсі "Євробачення-2022" Україна розпочала підготовку до пісенного конкурсу у 2023 році. Кабінет міністрів вже встиг створити організаційний комітет. Однак 17 червня в EBU заявили, що занепокоєні ситуацією в Україні та будуть домовлятися з Британією, щоб провести Євробачення-2023 у Сполученому Королівстві.

1