В Україні немає циркуляції нового штаму COVID-19 "Кракен"

У МОЗ наголошують, що вакцинація залишається найдієвішим способом убезпечитися від хвороби
Важливо
В Україні немає циркуляції нового штаму COVID-19 "Кракен"
Коронавірус, карантин, люди у захисних масках Фото: УНІАН
19 Січня 2023, 17:18
читать на русском

В Україні наразі не зафіксовано випадків захворювання на новий штам коронавірусу "Кракен".

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

"Україна навіть під час воєнних дій продовжує досліджувати зразки коронавірусу та інших гострих респіраторних інфекцій. Ми проводимо секвенування - це коли розкладається геном вірусу і досліджується, який саме штам циркулює Україною. Хочу сказати, що в Україні сьогодні нових видів штамів коронавірусу не зафіксовано, він у нас не циркулює. Це ми можемо офіційно заявити, судячи з того біологічного матеріалу, який надходив на дослідження циркуляції - цього штаму не виявлено", - сказав Ляшко.

Міністр зауважив, що з’ясувати, наскільки новий штам ковіду агресивний, можна буде згодом, аналізуючи статистику по інших країнах і ті випадки, які з’являться в Україні. Відповідно на те, як поведе себе новий штам, буде реагувати і система охорони здоров'я.

Водночас міністр наголосив, що люди, які зробили повний курс щеплення проти коронавірусної хвороби, а також два бустерних щеплення, при захворюванні переносять його легко.

"Сьогодні у нас кількість госпіталізованих до лікарень з коронавірусною хворобою в середньому коливається на рівні 3,5 тис. тих, хто одночасно перебувають у лікарнях. З них невелика кількість на кисневій терапії. Це свідчить про те, що і вакцини працюють, і система продовжує відповідно реагувати", - сказав Ляшко.

Нині, за його словами, немає такої ситуації, яка спостерігалася за часи пандемії щодо заповнення ліжок і нестачі кисню.

Нагадаємо, у  ВООЗ повідомили, що новий штам коронавірусу XBB.1.5 вже виявили у 29 країнах. Проводяться лабораторні та епідеміологічні дослідження, аби дізнатись, наскільки XBB.1.5 є більш серйозним, ніж інші циркулюючі підваріанти. Наразі недостатньо доступної інформації для оцінки будь-яких змін щодо тяжкості інфекції, пов’язаної з цим підтипом.

1