В Україні очікують зростання ставок за депозитами

Нацбанк визнав прискорення інфляції і підвищив облікову ставку до 8%
Важливо
В Україні очікують зростання ставок за депозитами
Депозит, гроші, долари (Фото: Міністерство фінансів України)
22 Липня 2021, 18:44
читать на русском

Національний банк України 22 липня підвищив облікову ставку до 8%. Очікують, що це має призвести до зростання банківських ставок за депозитами для населення і підприємств.

Про це розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, пише УНІАН.

Останні місяці ставки за банківськими депозитами були трохи нижче фактичного показника інфляції, і сьогоднішні рішення по монетарній політиці, в тому числі мають на меті зробити банківські депозити більш привабливими для населення, збільшити у населення таким чином схильність до заощадження. Ну і, власне, це один з каналів монетарної трансмісії, через які ми хочемо досягти наших інфляційних цілей, - сказав Ніколайчук.

За його словами, попередні рішення щодо підвищення облікової ставки призвели до того, що депозитні ставки перестали знижуватися - тренд до зниження спостерігався останні кілька років.

Сьогоднішні рішення як щодо підвищення облікової ставки, так і подальшого скорочення антикризових механізмів і зміни операційного дизайну монетарної політики, мають привести до того, що ставки за депозитами протягом наступних кількох місяців будуть активніше реагувати на підвищення облікової ставки, - резюмував Ніколайчук.

Нагадаємо, Міністерство економіки України прогнозує зростання інфляції до 8% до кінця року, а також зростання економіки на рівні близько 4%.

Читайте також