В Україні передбачили поетапне введення електронного правосуддя

Ця система не запрацювала централізовано ще від перших спроб її введення
В Україні передбачили поетапне введення електронного правосуддя
Верховна Рада України Фото: сторінка ВР у Фейсбуці
27 Квітня 2021, 23:00
читать на русском

Верховна Рада у другому читанні ухвалила закон №3985 про поетапний запуск Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЕСІТС).

Відповідне рішення ухвалили на засіданні 27 квітня, яке підтримали 261 нардеп.

Спочатку очікувалося, що система електронного правосуддя почне працювати відразу в комплексі з усіма модулями, а процеси будуть відбуватися централізовано. Втім, ЕСІТС ще досі не запрацювала, попри спроби її введення ще на початку 2019 року.

У пояснювальній записці зазначили, що на заваді цьому стала низка факторів, одним з ключових з яких була неготовність всього обсягу модулів (підсистем) ЕСІТС до повноцінного, стабільного функціонування.

Закон №3985 передбачає, що запуск ЕСІТС  відбуватиметься поетапно.

Окремі підсистеми (модулі) електронного правосуддя вводяться в дію через 30 днів з дня опублікування Вищою радою правосуддя у газеті "Голос України" та на вебпорталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування відповідної підсистеми (модуля).

Згідно з законом, суд проводитиме розгляд справи за матеріалами судової справи в паперовій або електронній формі в порядку, визначеному положенням про ЕСІТС і/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Нагадаємо, що Верховна Рада схвалила за основу законопроєкт №5246 президента Володимира Зеленського про введення так званого "суду в смартфоні".

Читайте також

1