Рада схвалила за основу закон Зеленського про "суд у смартфоні"

Матеріали досудового розслідування, що є в системі, передаватимуться в електронній формі
Рада схвалила за основу закон Зеленського про "суд у смартфоні"
Верховна Рада України (фото: iportal.rada.gov.ua)
27 Квітня 2021, 21:18
читать на русском

Верховна Рада схвалила за основу законопроєкт №5246 президента Володимира Зеленського про введення так званого "суду в смартфоні".

Відповідне рішення підтримали 272 народні депутати на засіданні у вівторок, 27 квітня.

У документі зазначається, що в Україні розроблять інформаційно-телекомунікаційну систему досудового розслідування. Вона забезпечить створення, збирання, зберігання, пошук, обробку і передачу матеріалів та інформації у кримінальних процесах.

Призначена ця система для слідчих, дізнавачів, прокурорів, слідчих суддів, суду, захисників та інших учасників кримінального провадження для реалізації своїх повноважень, прав та інтересів.

Матеріали досудового розслідування, що є в системі, передаватимуться в електронній формі. Втім, вони можуть надаватися й в паперовій формі за рішенням слідчого, дізнавача, прокуратури, слідчого судді або суду.

Оригіналами визнаватимуть підписані та узгоджені за допомогою електронного підпису документи в системі і їх копії в електронній та паперовій формі. За незаконне втручання у роботу електронного суду каратимуть.


Контекст. У грудні минулого року президент України Володимир Зеленський розповів, що в Україні почнеться втілення "глобальної" судової реформи.

Також президент повідомив, що найближчим часом підпише указ щодо реалізації трирічної Стратегії розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства.

За його словами, для України є викликом усунення зловживань та забезпечення прозорості суддів, тому дієвим кроком може стати IT-рішення - "суд у смартфоні". Зеленський заявив, що більшість бюрократичних процедур перейдуть в онлайн, що прискорить судовий процес, мінімізує корупцію і можливості для зловживання.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що реформа "суд в смартфоні" досить складна для реалізації та потребує багато часу.

Читайте також