В Україні перейти на індивідуальне опалення можна буде лише цілим будинком

Верховний суд заборонив відключати від централізованого опалення окремі квартири
В Україні перейти на індивідуальне опалення можна буде лише цілим будинком
Опалення (Фото: Високий замок)
26 Листопада 2020, 22:55
читать на русском

Верховний суд заборонив українцям одноосібно відключати квартири від централізованого опалення і переходити на індивідуальне.

Таку постанову Верховний суд України ухвалив 5 листопада у справі №229/4116/17.

Як йдеться у справі, одному з мешканців багатоповерхівки у Дружківці Донецької області міськрада не дозволила відключити його квартиру від мереж центрального опалення та встановити індивідуальне опалення. Випадок трапився ще 2017 року, але справа пройшла всі інстанції й дійшла до Верховного суду лише у листопаді 2020-го.

Верховний суд постановив, що дозвіл на відключення від мереж централізованого опалення може бути виданий тільки за умови відключення цілого житлового будинку. Таке рішення підкріплюється копією протоколу Загальних зборів мешканців про створення ініціативної групи щодо розв'язання питання відключення від опалення та гарячого водопостачання.

Суд апеляційної інстанції дійшов до правильного висновку про відсутність передбачених чинним законодавством підстав для надання дозволу на відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання окремої квартири та влаштування індивідуальної системи теплопостачання, оскільки в матеріалах справи відсутні докази отримання позивачем згоди всіх споживачів (мешканців) житлового будинку на відключення його від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання, відсутня схема теплопостачання для забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання житлового дому, - йдеться в рішенні.

Читайте також

Таким чином, згідно з рішенням суду, тільки більшістю голосів мешканці будинку можуть вирішити облаштувати систему індивідуального або автономного опалення.

Раніше повідомлялось, що вчасний старт опалювального сезону є під загрозою у 45 населених пунктах.