В Україні перестануть приймати старі купюри: що робити з грошима

25 копійок та старі купюри перестають бути засобом платежу
В Україні перестануть приймати старі купюри: що робити з грошима
Фото: nashemisto.dp.ua
24 Вересня 2020, 16:39
читать на русском

Монети номіналом 25 копійок та банкноти гривні старих зразків до 2003 року перестають бути засобом платежу з 1 жовтня 2020 року, - про це йдеться у повідомленні Національного банку України.

Національний банк України презентував майбутні зміни у банкнотно-монетному ряді гривні, спрямовані на подальше впорядкування готівкового обігу національної валюти та спрощення розрахунків.

Монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року. Національний банк буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року, - йдеться у повідомленні НБУ.

Нацбанк зазначає, що  національна валюта, яка перебуває в обігу, має бути надійною та якісною.

Читайте також

Українці мають бути впевнені, що готівка отримана у торговельній мережі, касі банку або в його банкоматах дійсно платіжна та абсолютно придатна до обігу. Крім того, надто велика різноманітність банкнот і монет призводить до плутанини в гаманцях та зайвого часу під час здійснення розрахунків, - кажуть в НБУ.

З 1 жовтня 2020 року старі банкноти та монети номіналом 25 коп. не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк вилучатиме їх з готівкового обігу.

Фото: bank.gov.ua

Тобто з 1 жовтня 2020 року усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня здати до кас банків України для зарахування на рахунки, – пояснив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

Читайте також

Водночас громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років:

- в усіх українських банках – упродовж одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно;

- у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно.

Зазначимо, Національний банк України планує поступово повністю замінити паперові банкноти від 1 до 10 грн монетами.

Раніше в НБУ заявили, що у III кварталі 2020 року очікується поступове відновлення економіки. Цьому сприятимуть не тільки м’якіші умови карантину, але й пожвавлення зовнішнього попиту й активізація внутрішнього споживання.

1