В Україні склалася катастрофічна ситуація з поширенням коронавірусу - аналітик

Сьогодні, 12 березня, Україна заявила про найбільшу кількість хворих від початку року
Головне
В Україні склалася катастрофічна ситуація з поширенням коронавірусу - аналітик
Захисний костюм, коронавірус (фото: РБК)
12 Березня 2021, 18:43
читать на русском

Станом на сьогодні, 12 березня, за розрахунками аналітика Євгена Істрєбіна, Україна займає перші місця за кількістю госпіталізацій, на фоні провалу кампанії з вакцинації.

Про це системний аналітик Євген Істрєбін написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Сьогодні в лікарнях на госпіталізації знаходиться пацієнтів з підтвердженим діагнозом Covid-19 - 24279. Пацієнтів з підозрою і підтвердженим діагнозом Covid-19 - 31253. Рівень госпіталізацій на 1 млн населення становить 584 і 751 пацієнт, - розповів аналітик.

Ці показники Істрєбін розрахував згідно зі звітом Європейського центру профілактики та контролю захворювань який був опублікований вчора, 11 березня.

Таким чином Україна займає 5 і 7 місце в Європі. І 1 місце серед великих країн з населенням понад 30 млн осіб (за темпами поширення захворювання і госпіталізації – ред). Розрахунки мої, джерело МОЗ України, - зробив висновки Істрєбін .

Аналітик заявив, що темпи зростання госпіталізацій приймають загрозливі масштаби. Середній темп зростання госпіталізацій складає 650-660 пацієнтів на добу.

Червоні зони були оголошені тільки в 4 областях. Івано-Франківській, Чернівецькій, Житомирській та Закарпатській областях. Ситуація в цих регіонах критична. Але не дивлячись на це продовжує працювати гірськолижний курорт Буковель та Укрзалізниця формує поїзди з червоних зон для вивезення пасажирів без належного епідемічного контролю… Протиепідемічних заходів, зокрема обов'язкового носіння масок ніхто не дотримується, а поліція не контролює цей вид порушень. У найбільших регіонах країни (Харківська, Дніпропетровська, Одеська область) в громадському транспорті в масках їздять не більше 10% пасажирів. Кафе, ресторани працюють, всі прийняті обмеження Кабміном Шмигаля не дотримуються, - вважає Істрєбін.

Читайте також

Він наголосив, що у зв'язку з погіршенням епідемічної ситуації в Чехії, Словаччині, уряд цих країн з 1 березня ввели серйозні обмеження. Естонія посилила карантин з 11 березня. Тоді як в Україні посилили карантин тільки в 4 областях з 24

Істрєбін зауважив, що все це проходить на тлі повного провалу програми вакцинації медперсоналу і населення.

На цей момент в Україні вакциновано лише 30 тис. осіб, що становить 0,07% населення. При поточних діях уряду країні загрожують серйозні наслідки і десятки тисяч нових смертей, - прогнозує Істрєбін .


Контекст. В Україні зафіксовані рекордні показники з кількості хворих на коронавірус за добу від початку року. Станом на 12 березня 2021 року виявлено 12 946 хворих. Зокрема, захворіли 649 дітей та 450 медпрацівників.

1