В Україні стартувала велика модернізація міжнародних автомобільних пунктів пропуску

Це рішення долучає до президентського проєкту "Велике будівництво" прикордонну інфраструктуру
В Україні стартувала велика модернізація міжнародних автомобільних пунктів пропуску
Міжнародний пункт пропуску “Краківець – Корчова” у Львівській області (фото: УНІАН)
11 Лютого 2022, 13:56
читать на русском

В Україні стартувала масштабна модернізація прикордонної інфраструктури, зокрема міжнародних автомобільних пунктів пропуску.

Про це повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури України.

Зазначається, що Мінінфраструктури надано повноваження щодо будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних пунктів пропуску через державний кордон. Відповідне рішення було ухвалено Кабінетом міністрів засіданні 9 лютого.

Таким чином тепер Мінінфраструктури, як профільний орган, займатиметься розвитком інфраструктури у пунктах пропуску через державний кордон, незалежно від видів транспорту.

Це рішення долучає до президентського проєкту "Велике будівництво" прикордонну інфраструктуру, а саме міжнародні автомобільні пункти пропуску. Зокрема "Ягодин — Дорогуськ", "Ужгород — Вишнє-Нємецьке" та "Чоп — Захонь".

Наш флагманський проєкт: модернізація та розбудова МАПП "Ягодин — Дорогуськ". Через нього здійснюється 40 % усіх автомобільних вантажних перевезень в Україні, - процитувало міністерство слова глави відомства Олександра Кубракова.

Крім того, модернізація пунктів пропуску, підвищення їх пропускної спроможності — частина зобов’язань України у рамках домовленостей з нашими західними сусідами, зокрема Польщею.


Контекст. На сьогодні в Україні функціонують 100 пунктів пропуску для автомобільного сполучення, включаючи міжнародні, міждержавні та місцеві. З них відповідно до міжнародних договорів функціонують 74 міжнародні та міждержавні пункти пропуску для автомобільного сполучення, з яких повністю необлаштованими (непобудованими) залишаються 33. Ще близько 20 пунктів пропуску, які побудовані за радянських часів, потребують суттєвої реконструкції як такі, що застаріли й не відповідають сучасним вимогам.

Досягнуті міжнародні домовленості з європейськими країнами вимагають від України впровадження кардинально нових змін, що сприятимуть покращенню ситуації на кордоні. Починаючи з 2012 року, фінансування заходів з будівництва (реконструкції) пунктів пропуску практично не здійснювалось.

За останні роки коштом державного фінансування введено в експлуатацію один об’єкт митної інфраструктури, близько 10 частково відремонтовано, 2 перебувають у стадії незавершеного будівництва, ще 4 потребують завершення реконструкції.

Читайте також

1