В Україні використовуватимуть донорську шкіру для лікування опіків

Це дасть змогу врятувати значно більше пацієнтів зі складними опіками та полегшить лікування
В Україні використовуватимуть донорську шкіру для лікування опіків
Операція (фото: Pexels)
25 Лютого 2021, 13:43
читать на русском

В Україні дозволили при лікуванні складних опіків використовувати донорську шкіру.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров`я України Ігор Іващенко під час брифінгу.

Так, заклади охорони здоров’я, які мають ліцензію на впровадження господарської практики за спеціальністю "Комбустіологія", матимуть можливість виготовляти та застосовувати алотрансплантати шкіри, які є "золотим стандартом" лікування глибоких опіків у всьому світі та мають більшу ефективність, ніж медичні вироби, виготовлені з синтетичного матеріалу.

Це означає, що ми дозволяємо використовувати донорську шкіру. Це дасть змогу врятувати значно більше пацієнтів зі складними опіками, полегшить лікування, скоротить час перебування у лікарні та зменшить кількість ускладнень, - пояснив Іващенко.

За словами Іващенка, вчора Кабмін прийняв постанову про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини щодо біоімплантів (виготовлених з анатомічних матеріалів людини), ксеноімплантів (з анатомічних матеріалів тварин) та медико-біологічних вимог до виготовлення ксеноімплантів.

Читайте також

Для нас це великий крок уперед в розвитку системи охорони здоров’я України, адже постанова фактично впроваджує ключові норми європейського законодавства у цьому питанні. Її ухвалення створило передумови для появи виробників біоімплантів, що збільшить доступність лікування українців з їх використанням, - зазначив він.

Як повідомив заступник глави МОЗ, ця постанова дозволить забезпечити українців безпечними медичними виробами та біоімплантами. Українці зможуть отримати спеціалізовану ортопедичну та хірургічну допомогу з відновлення працездатності хворих після побутових, військових, спортивних та інших травм, при вроджених вадах, лікуванні доброякісних та злоякісних пухлин та інших захворювань, які потребують реконструктивних і пластичних втручань.

Нагадаємо, що у грудні минулого року львівські лікарі провели першу на Західній Україні операцію з трансплантації печінки. Донором стала 47-річна львів'янка ㅡ її серце, печінка та нирки допомогли врятувати життя чотирьом пацієнтам.

1