В Україні впровадять автоматизовану реєстрацію ТОВ

Зареєструвати бізнес можна онлайн без держреєстратора
В Україні впровадять автоматизовану реєстрацію ТОВ
Фото: Kaushal Moradiya з Pexels
20 Липня 2022, 11:28
читать на русском

Нову автоматичну послугу тестують в Україні - це реєстрація ТОВ для фізичних осіб без держреєстратора.

Як повідомив заступник міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов, в країні вирішили максимально спростити комунікацію бізнесу з державою.

Всі державні послуги мають бути простими, швидкими та людяними. Саме тому нами разом із ДП "Національні інформаційні системи" та Міністерством цифрової трансформації розроблено процедуру реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю у автоматичному режимі без участі держреєстратора. Тобто, людина авторизується та подає заявку про відкриття ТОВ через портал Дія. Після цього ця заявка в автоматичному режимі передається для проведення держреєстрації ТОВ. Тобто, уся перевірка даних проходитиме у реєстрах без участі людей, – зазначив він.

Наразі розпочато бета-тестування цієї послуги. Взяти участь у ньому можна тут.

Зазначається, що скористатися послугою зможуть громадяни України від 18 років, які мають податковий номер та УНЗР.

УНЗР (унікальний номер запису у реєстрі) - це цифровий, незмінний ідентифікатор людини, який допомагає швидко та достовірно встановити особу. Він формується у разі, якщо інформація про особу вноситься до Єдиного демографічного реєстру вперше. Унікальний номер запису в реєстрі є незмінним.

Як же його отримати?

  • якщо ви є власником одного із біометричних документів, чи то ID – картка, чи то паспорт громадянина України для виїзду за кордон, то УНЗР прописаний на вашому документі, як вказано на малюнку і складається він з 13 цифр.
  • якщо ви раптом втратили біометричний документ, то відомості щодо вашого УНЗР ви можете отримати за заявою, особисто або законним представником, у будь-якому підрозділі міграційної служби. Відповідно до чинного законодавства дана послуга надається до 3-х робочих днів.

Орлов зазначив, що механізм автоматизованої реєстрації ТОВ спрямований на зменшення адміністративного навантаження, що, своєю чергою, надасть низку позитивних переваг.

Серед них:

  • зменшиться час на отримання такої послуги, оскільки не буде потреби зайвий раз звертатися до державних органів;
  • буде усунено суб’єктивний фактор під час державної реєстрації і, як наслідок, зменшиться кількість необґрунтованих відмов у державній реєстрації;
  • скоротиться тривалість реєстраційної процедури;
  • буде усунено корупційні складові, які можуть виникати при зверненні до державних органів для надання такої послуги у звичайному режимі;
  • зменшаться черги та кількість осіб, які фізично відвідують суб’єктів надання адмінпослуг.

Нагадаємо, у застосунку "Дія" запускають тестування пенсійних посвідчень, які будуть за віком/інвалідність, та посвідок на проживання.