В Україні вшановують пам`ять захисників Донецького аеропорту - відео

Українські вояки 242 дні обороняли стратегічний об`єкт
Головне
В Україні вшановують пам`ять захисників Донецького аеропорту - відео
Кіборг (Фото Сергія Лойка)
16 Січня 2021, 12:57
читать на русском

16 січня - Всеукраїнський день пам’яті захисників Донецького аеропорту.

Ролик, який нагадує про подвиг українських військових оприлюднили у Генштабі ЗСУ.

День пам’яті захисників Донецького аеропорту було встановлено за ініціативою українських воїнів, які 242 дні боронили цей стратегічний об’єкт. За стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників ДАПу назвали кіборгами, а форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу.

Оборона Донецького аеропорту тривала від 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові протистояли навалі бойовиків та російських окупантів.


Бої за Донецький аеропорт почались 26 травня 2014 року, коли російсько-кремлівські терористи та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. Цього ж дня українські військові завдали удар по позиціях російських терористів та встановили контроль над Донецьким летовищем.

Пізніше була повна дестабілізація російською федерацією міста Донецьк, початок окупації та нескінченні спроби цинічного кремлівського ворога відібрати контроль над аеропортом, але наші воїни не здавали позицій і, навіть під шквальним вогнем, тримали оборону, - йдеться у коментарі Генштабу.

Найкривавіші та найзапекліші бої відбулися у січні 2015 року. 13 січня в результаті постійних масованих танкових і артобстрілів з боку бойовиків завалилася диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту. Далі бої точилися за поверхи нового терміналу.

18-20 січня українські військові утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювалися супротивником. Кремлівські терористи збройних сил російської федерації, скориставшись перемир’ям для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі і підірвали їх.

Читайте також

Нагадаємо, учора, 15 січня, за повідомленнями української розвідки, збройні формування Російської Федерації відновили інтенсивні бої, зокрема стрільби артилерійських і мінометних підрозділів, розрахунків протитанкових ракетних комплексів.

1