В Україні вже є п’ять різновидів коронавірусу - МОЗ

Науковці готові шукати нові різновиди і надалі
Головне
В Україні вже є п’ять різновидів коронавірусу - МОЗ
Лабораторія (фото: Unsplash)
31 Грудня 2020, 09:32
читать на русском

На території України вже зараз циркулює п'ять різновидів коронавірусу з глобальної генетичної лінії B, походженням з Китаю.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ.

У ЦГЗ пояснюють, що мутації вірусу можуть зафіксувати лише вчені за допомогою генетичного аналізу коронавірусу — секвенування геному. Так, вірусологічна референс-лабораторія ЦГЗ України, яка входить до світової лабораторної мережі епіднагляду з питань діагностики SARS-CoV-2, надсилає ВООЗ зразки для подальшого підтвердження та секвенування.

Станом на сьогодні Центр має результати дослідження 50 зразків від референс-лабораторії, яка функціонує на базі Public Health England Colindale у Лондоні. Ці зразки взято у пацієнтів з 9 регіонів України: Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Харківської, Хмельницької, Чернівецької областей та міста Київ.

Отримані результати показали приналежність циркулюючих на території України вірусів до глобальної генетичної лінії B, що походить з Китаю. Як і кожна інша лінія, генетична лінія В має різновиди. Так, в Україні визначено такі генетичні варіанти: В1; В1.1; В1.1.1; В1.5 та В2, - йдеться у повідомленні.

Читайте також

Зокрема, виявлено такі варіанти вірусу:

  • В1 — віруси цієї групи належать до найчисельнішої групи вірусів, які циркулюють на території Європи та походять з Італії.
  • В1.1 — віруси генетичної лінії В1, які відрізняються трьома нуклеотидними замінами (SNPs 28881GA, 28882GA, 28883GC).
  • В1.1.1 — циркуляцію цих вірусів виявлено одночасно на території країн ЄС і Великої Британії.
  • В1.5 — віруси цієї групи належать до найчисельнішої групи вірусів, які циркулюють на території Європи та походять з Іспанії.
  • В2 — віруси цієї групи циркулюють у понад 57 країнах світу на 6 континентах.

Нагадаємо, що перші випадки нового штаму COVID-19, який раніше було зафіксовано у Великобританії, виявили на території Іспанії, Швеції та Лівану. Не менше чотирьох випадків підтвердили в Мадриді, ще трьох осіб перевіряють із підозрою.

Читайте також наш матеріал: Новий штам коронавірусу: що відомо та яка небезпека

1