В Україні з 1 січня підвищать зарплату вчителям

Підвищення зарплат планується у два етапи. Перший - від січня підвищення на 10%. А вже з квітня зарплатня зросте на 12,6%
Важливо
В Україні з 1 січня підвищать зарплату вчителям
школа
23 Листопада 2023, 18:42
читать на русском

В Україні збільшили освітню субвенцію на 15,5 мільярдів гривень. Основна частина грошей піде на зарплатню вчителям.

Про це в ефірі програми “Сніданок з 1+1” повідомив міністр освіти й науки України Оксен Лісовий.

Як зазначається, підвищення зарплат планується у два етапи. Перший - від січня підвищення на 10%. А вже з квітня зарплатня зросте на 12,6%.

“Ми розуміємо, які в країні пріоритети, що пріоритет - оборона, ми розуміємо, що певні виплати для вчителів були зняті. Але важливо те, що вони повертаються та підвищуються. Безумовно, ми повинні розуміти, що це ще далеко до тієї гідної зарплати, яку повинен отримувати вчитель”, - наголосив Оксен Лісовий.

Зараз педагоги отримують в середньому близько 13 тисяч гривень. Проте з січня вона буде близько 14 тисяч гривень, а з квітня - близько 16 тисяч гривень.

Нагадаємо, відповідно до закону України "Про пенсійне забезпечення", вчителі мають право вийти на пенсію до досягнення 60-річного віку – за вислугою років.

Так, освітяни можуть отримати пенсію з 55 років, але лише при наявності певної тривалості спеціального стажу.

Але така рання можливість виходу на пенсію у 55 років доступна лише тим, хто має спеціальний стаж. З 1 квітня 2023 року цю вимогу за стажем збільшили на пів року: з 29 років до 29 років та 6 місяців.

Слід зазначити, що підвищення вимог до стажу вчителів не є останнім – з 1 квітня 2024 року вони зростуть ще на пів року.

1