В Україні за колабораціонізм загрожуватиме до 15 років в'язниці

Верховна Рада посилила відповідальність за колабораціонізм
Важливо
В Україні за колабораціонізм загрожуватиме до 15 років в'язниці
Верховна Рада Фото: https://t.me/verkhovnaradaukrainy/5616
24 Березня 2022, 16:20
читать на русском

Верховна Рада України на засіданні 24 березня посилила відповідальність за колабораціонізм.

Як повідомляє пресслужба парламенту, депутати проголосували за законопроєкт щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність (№7186).

Цим законом посилюється відповідальність за колабораціонізм, зокрема, за співпрацю з державою-агресором відтепер передбачено від 10 до 12 років позбавлення волі та забороняється займати низку посад у майбутньому.

Цей законопроєкт встановлює справедливого покарання для осіб, які здійснюють пособництво державі-агресору, співпрацюють із її окупаційною адміністрацією, збройними чи воєнізованими формуваннями на шкоду Україні. Також обмежується доступ таких осіб до посад, пов’язаних із виконанням функцій держави чи місцевого самоврядування, на строк від 10 до 15 років з можливою повною конфіскацією майна, – розповіла голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк.

Крім того, законопроєкт відносить підслідність справ щодо співпраці із державою-агресором до слідчих органів безпеки, а також поширює на таке кримінальне правопорушення можливість спеціального досудового розслідування (inabsentia).

До осіб, підозрюваних у державній зраді та співпраці з агресором, застосовуватимуть запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Причому для певної частини таких підозрюваних суддя має право не визначити розмір застави.

Хто такі колаборанти?*

Це люди, як співпрацюють з ворогом для забезпечення його інтересів та заподіяння шкоди власній державі.

Які дії громадян України вважаються колабораціонізмом?

  • Громадянин України публічно (на мітингах, зборах, в пресі, в мережі Інтернет тощо) заперечує збройну агресію проти України, окупацію частини території України, закликає до підтримки дій держави-агресора, підтримує збройні формування агресора та його окупаційну адміністрацію, закликає співпрацювати з державою-агресором та її уповноваженими органами, а також до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.
  • Громадянин України добровільно зайняв різного роду посади у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, а також брав участь в організації та проведенні незаконних виборів чи референдумів на тимчасово окупованій території або публічно закликав до проведення таких незаконних виборів чи референдумів на тимчасово окупованій території.
  • Здійснення громадянином України пропаганди в інтересах держави-агресора у будь-яких закладах освіти та сприяння впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти України.
    Передача матеріальних ресурсів військовим держави-агресора, господарська діяльність у взаємодії з державою-агресором.
  • Організація та проведення заходів політичного характеру, як то з’їзди, збори, мітинги, походи, демонстрації, конференції, круглі столи тощо, для підтримки держави-агресора, а також активна участь у таких заходах.
  • Громадянин України добровільно обійняв посади в створених державою-агресором судових або правоохоронних органах, а також добровільно брав участь незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях держави-агресора чи надавав таким формуванням допомогу у веденні бойових дій проти України.
  • Під час зайняття посад в незаконних органах створених державою-агресором, вчинив дії або прийняв рішення, що призвели до загибелі людей або настання інших тяжких наслідків.

*За даними сайту Безоплатна правова допомога

Нагадаємо, 15 березня 2022 року в Україні набрав чинність закон № 2108-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність". Ним внесено зміни до Кримінального кодексу України, а саме доповнено статтею 1111, що має назву "Колабораційна діяльність".

Читайте також

1