В Україні запрацював реєстр санкцій: як ним користуватися

Кожен може безкоштовно отримати актуальні дані щодо осіб та компаній, які потрапили під обмеження. Реєстр ведеться українською та англійською мовами.
В Україні запрацював реєстр санкцій: як ним користуватися
комп’ютер Фото: Рexels
3 Лютого 2024, 16:48
читать на русском

1 лютого в Україні запрацював державний реєстр санкцій. У реєстрі знаходяться дані про 17 тисяч 202 особи та компанії, на які в Україні накладені обмеження.

Джерелами інформації цієї бази даних є рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО), а також судові рішення про застосування санкцій. Про це йдеться у відеоінструкції РНБО у соцмережі.

"Дані в реєстрі оновлюються оперативно. Вони є відкритими і загальнодоступними, крім випадків, передбачених законом. На сайті є можливість в електронній формі отримати витяг з інформацією про особу", - повідомила пресслужба відомства.

В раді нагадали, що президент Володимир Зеленський у липні минулого року підписав указ про створення реєстру санкцій. Наразі можна безоплатно отримати дані про особу чи компанію та дізнатися про причини, з яких на них наклали обмеження. Передивитися інформацію з реєстру можна за цим посиланням.

За ведення реєстру українською та англійською мовами відповідатиме Апарат Ради національної безпеки. Реєстр, зокрема, міститиме:

  • підстави для застосування, зміни або скасування санкцій;
  • перелік санкцій, які запровадили або скасували;
  • перелік підсанкційних осіб і відомості для їхньої ідентифікації: для компанії, організації – назва, місцезнаходження, держава реєстрації, реєстраційний (ідентифікаційний) номер/податковий номер; для людини – імʼя, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або ідентифікаційний номер, громадянство та інші дані.

Читайте також