В Україні запровадять третю платіжку за газ — НКРЕКП затвердила Типовий договір на технічне обслуговування

Умовами Типового договору передбачено, що плата за ТО внутрішньобудинкових мереж здійснюється замовником один раз на рік відповідно до складеної оператором ГРМ кошторисної вартості.
Головне
В Україні запровадять третю платіжку за газ — НКРЕКП затвердила Типовий договір на технічне обслуговування
Газ (Фото: pixabay)
11 Грудня 2023, 11:42
читать на русском

Оператори газорозподільних систем у місячний строк з дня набрання чинності цією постановою мають забезпечити "приведення діючих договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та проінформувати співвласників багатоквартирного будинку про укладення договору".

Як передає "ГазПравда", багато українців вважають, що це апріорі завдання газовиків і без додаткових на те угод. Але не все так просто. Ця без перебільшень важлива послуга уже була закладена у вартість транспортування палива. Та чи перевірялося коли-небудь, чи провели газовики т.о. вчасно або ж якісно? Тепер це доведеться робити регулярно.

"Ключовий момент започаткованої трансформації полягає у покладенні відповідальності за експлуатацію та утримання в належному стані внутрішніх газових мереж, котлів, газових бойлерів, колонок, справності вентиляції у приміщенні на осіб, які найбільш вмотивовані в їх безаварійній роботі, тобто на їх власників, а саме: у багатоквартирному будинку за мережі спільної власності в зоні загального використання – на  співвласників багатоповерхівки; у приватному житловому будинку та безпосередньо у квартирах – на їхнього господаря", – пояснює Катерина Плотнікова, експертка-консультантка "ГазПравди".

Саме тому і введуть "третю платіжку" – точніше зобов'яжуть споживача укласти договір з компанією, яка і проводитиме техобслуговування мережі. Поява додаткового "папірця" не має додати людині надмірного клопоту, утім спонукатиме уважніше ставитися до роботи газовиків, тож і їм працювати доведеться більш відповідально.

"Таким чином, власник розуміє, за що саме він буде сплачувати кошти та контролює дотримання виконання договірних зобов'язань виконавця ТО. Адже належна робота газових комунікацій є запорукою безпеки життєдіяльності усіх мешканців домогосподарства. У випадках виявлення порушень – власник може скаржитись на недобросовісне підприємство у відповідні інстанції", – зазначила Плотнікова.

Як зазначають у Міненерго, українці зможуть заключити контракт не тільки з обленерго, але з будь-якою обслуговуючою компанією, яка матиме відповідні дозволи. Тож і ціни в теорії мають бути ринковими. Експертка зауважує, що більшість перевірок спеціалісти проводитимуть раз на рік. Проте є і процедури, які треба робити частіше.

За словами Плотнікової, після укладання договору:

  1. Один раз на рік спеціалісти повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряють наявності вільного доступу до них, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявності футлярів в місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору, очищають його від бруду та, в разі потреби, відновлюють його.

  2. У багатоквартирних будинках один раз на 6 місяців, а саме до початку та після закінчення опалювального сезону, здійснюється перевірка на герметичність з'єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу. Однак у приватних будинках та квартирах така опція здійснюється вдвічі рідше – лише 1 раз на рік.

  3. Щороку, одночасно з техоглядом газового обладнання здійснюється перевірка наявності тяги в димових та вентиляційних каналах.

  4. Також, не рідше одного разу на рік надавач послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень.

  5. Один раз на рік перевіряється працездатність запірних пристроїв, установлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії й мастила.

Нагадаємо, у Кабміні продовжили дію ПСО (покладання спеціальних обов'язків) на учасників ринку природного газу. Тож вартість залишиться на колишньому рівні:

  • виробники тепла для населення до 15 квітня 2024 року – 7 420 гривень за тисячу кубометрів;
  • вартість газу з ПДВ для виробників тепла, які забезпечують бюджетні установи – 16 390 гривень;
  • виробники тепла для промисловості – за ринковими цінами.

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" (забезпечує понад 12,4 млн українських домогосподарств) продовжила дію тарифного плану "Фіксований", який складатиме 7,96 грн. за куб. м (з ПДВ) до травня 2024 року.