В Україні запустили цифровізацію нотаріату

Розпочали процес з договорів оренди авто
Важливо
В Україні запустили цифровізацію нотаріату
Інтернет-ЗМІ, комп`ютер (Фото: pexels)
2 Листопада 2022, 15:26
читать на русском

В Україні запустили перший етап масштабного проєкту Нота, над яким працювали разом з Мін'юстом та Нотаріальною палатою України. Відтепер довіреність, договір оренди авто та заява, на якій засвідчується справжність підпису, нотаріуси можуть формувати з QR-кодом. Для їх перевірки потрібно зчитати QR-код сканером у застосунку Дія.

Про це повідомив глава Мінцифри Михайло Федоров у Телеграм.

Працює все дуже просто. Наприклад, вам потрібно відкрити рахунок в банку через довірену особу. Вона приходить в банк і надає довіреність, на який нанесений QR-код. Далі співробітник зчитує його QR-код сканером у Дії. Потім вам і довіреній особі надходить запит на передачу електронної копії документа банку. Хтось із вас має підтвердити його в Дії. Це все! - написав міністр.

Працівник банку отримує електронну копію вашого документа, перевіряє її й одразу ж може відкрити рахунок.

Раніше на перевірку документів потрібно було витратити близько 2 днів. Зараз — кілька хвилин. Не потрібно робити сканкопії чи додатково звертатися до нотаріуса. До того ж документи з QR-кодом захищені від підробок.

Наразі наносити QR-код на документи можуть нотаріуси Києва. Але згодом масштабуємо проєкт, щоб у кожному місті України можна було замовити нотаріальний документ з QR.

Нагадаємо, МОН та Мінцифри працюють над впровадженням електронних документів про освіту на порталі та в застосунку "Дія" за підтримки проєкту "EU4DigitalUA".

1