В Україні запустять біокластер для виробництва вакцин - Ляшко

Уряд виділив 100 млн гривень на запуск
В Україні запустять біокластер для виробництва вакцин - Ляшко
Віктор Ляшко (фото: УНІАН)
26 Серпня 2021, 21:36
читать на русском

В Україні запустять біокластер для виробництва вакцин до кінця 2021 року. На його основі будуть виготовлятися тест-системи для виявлення рідкісних хвороб.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко інтерв'ю Укрінформу.

За його словами, уряд нещодавно виділив кошти з державного бюджету. Зокрема на запуск цього біокластера передбачено 100 млн гривень.

Сто мільйонів гривень, закладених у бюджеті на цей рік, дозволять здійснити запуск роботи біокластеру вже у 2021 році, а також створити умови для його подальшого розвитку. Біокластер розпочне свою роботу на базі Центру громадського здоров'я МОЗ, який має необхідний кадровий та ресурсний потенціал, - зазначив він.

Але для цього, як розповів Ляшко, потрібно буде створити спеціалізоване державне підприємство, яке буде управляти біокластером. Воно використовуватиме розробки та керуватиме технологічним парком.

При цьому таке підприємство планують створити у четвертому кварталі 2021 року. Ляшко припустив, що найближчим часом вийдемо у цій сфері на передові позиції".

При цьому Міністерство вже сформувало перелік засобів першої необхідності, які мають вироблятися на території України. За його словами, вже відбулися зустрічі з провідними фармкомпаніями щодо цього питання.

Очікується, що на базі майбутнього біокластеру будуть виготовлятися тест-системи для виявлення рідкісних хвороб, а також виробляти міжнародні вакцини з відкритою технологією виробництва. Планується, що у майбутньому на базі цього біокластеру виготовлятимуться і вітчизняні вакцини.

Нагадаємо, що у МОЗ розповіли, якою вакциною від коронавірусу українці щеплюються найчастіше.

Читайте також