В Україні затримали голову політичної партії та його спільника

Спільники вимагали 2,5 млн доларів США за "прохідне" місце у виборчому списку до Ради
Головне
В Україні затримали голову політичної партії та його спільника
Обшуки у голови партії в Києві Фото: https://t.me/kyiv_pro_office/1164
9 Червня 2022, 10:36
читать на русском

У Києві затримано голову однієї із політичних партій та керівника її територіального осередку при спробі отримати 2,5 мільйона доларів.

Як повідомили одразу кілька силових відомств - СБУ, київська прокуратура та столична поліція, голова політпартії, діючи у змові з очільником територіального осередку цієї ж партії, вимагали у підприємця передати їм 2,5 млн доларів США за включення його до "прохідної" частини списку політичної партії на виборах до ВРУ для отримання таким чином мандата народного депутата.

Спільники обіцяли бізнесмену призначення на посаду радника голови правління ПрАТ "Київводоканал". На їхню думку, ця посада мала б стати для підприємця "успішним стартом його політичної кар’єри".

Як вияснили силовики, кошти повинні були передаватись спільникам згідно з графіком, який склав голова партії. Сума першого траншу становила 50 тис. доларів США.

У ході контролю за вчиненням злочину голову політичної партії та керівника її територіального осередку затримано у порядку ст. 208 КПК України під час отримання першої частини коштів.

За місцем роботи затриманих проведено обшуки.

За даними видання УП, йдеться про політичну партію "Наш край". Ця партія не підтримує ні владу, ні опозицію. Її було створено переважно з вихідців зниклої після 2014 року проросійської партії Віктора Януковича "Партія регіонів". Співголовами партії є Олександр Мазурчак, Антон Кіссе та Сергій Шахов.

Наразі вирішується питання повідомлення фігурантам про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч.3 ст. 369-2 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди)
  • ч.4 ст.190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

Нагадаємо, нещодавно в Одесі правоохоронці затримали депутата обласної ради під час одержання неправомірної вигоди - 120 тисяч гривень.

1