В Україні збільшили податки: Рада ухвалила законопроєкт

Законодавчий акт № 5600 проголосовано у другому читанні та в цілому
Головне
В Україні збільшили податки: Рада ухвалила законопроєкт
Документи Фото автора Anthony Shkraba з Pexels
30 Листопада 2021, 15:09
читать на русском

У вівторок, 30 листопада, Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон № 5600 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.

Як повідомляє кореспондент Парламент.UA, за ухвалення документу проголосували 255 народних депутатів.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук перед початком голосування нагадав, що 5 жовтня на вимогу 160 народних депутатів Рада вирішила застосувати особливу процедуру розгляду цього законопроєкту у другому читанні. Він заявив, що комітет з питань фінансів, податкової та митної політики узагальнив пропозиції та правки, що надійшли від фракцій та народних депутатів, і підготував уточнену порівняльну таблицю для розгляду закону у другому читанні.

Про законодавчий акт доповів голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він зазначив, що це "найважчий законопроєкт у цьому році, до якого було подано до першого читання 11 з половиною тисяч депутатських пропозицій та поправок". Також він сказав, що Верховна Рада застосувала процедуру, коли від кожної депутатської фракції та групи було подано по п’ять правок.

Більшість депутатських фракцій подали ці поправки. Комітет виконав технічну роботу, підсумував подані поправки для врахування і додав до них поправки, які були враховані Комітетом. Загалом таблиця до другого читання містить 159 поправок і пропозицій народних депутатів, з яких 29 - на врахування, - додав він.

Гетманцев зазначив, що законопроєкт "досить збалансований" і попросив депутатів його підтримати. За результатами голосування всі правки, крім правок 97, 144, 155 і 156, на підтвердженні яких наполягали народні депутати, були підтримані.

Після цього Рада ухвалила закон.

Про що ухвалений депутатами документ?

Відповідно до закону, у разі його підписання президентом, в Україні з 1 січня 2022 року:

  • Запроваджується мінімальне податкове зобов'язання на державну та комунальну землю – 1,4 тисячі грн за гектар на рік;
  • Встановлюється податок у 18% на доходи від продажу сільгосппродукції на суму понад 12 мінімальних зарплат;
  •  Виключаються з платників єдиного податку 4 групи платники, які займаються розведенням свійської птиці (крім курей);
  • Запроваджується 18% податку на доходи фізичних осіб з продажу фізичною особою третього та наступних об’єктів нерухомості протягом одного року.
  •  Обмежуються та скасовуються права виїзду керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів-боржників у разі невиконання податкового обов'язку;
  • Підвищуються ставки екологічного податку на викиди вуглекислого газу на втричі – до 30 грн/тонну;
  • Зросте рентна плата за користування надрами;
  • Збільшаться ставки акцизного податку на алкоголь та цигарки.

Нагадаємо, що Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу України для усунення протиріч та уточнення визначення лізингових операцій.

Читайте також

1