В Україні змінили перелік предметів ЗНО для вступу на певні спеціальності: рішення МОН

МОН змінило перелік предметів ЗНО для вступу на деякі спеціальності: деталі
Головне
В Україні змінили перелік предметів ЗНО для вступу на певні спеціальності: рішення МОН
Абітурієнти Фото: Pexels
2 Грудня 2021, 14:40
читать на русском

Міністерством освіти та науки змінило перелік предметів ЗНО, які необхідні для вступу на спеціальності "Міжнародні відносини" та "Охорона здоров'я".

Про це йдеться в оновленій редакції умов прийому до вишів у 2022 році, що зареєстрована в Міністерстві юстиції

Згідно з рішенням МОН, на медичні спеціальності змінено два конкурсі предмети. Зокрема вступники в 2022 році можуть обрати другим предметом математику або хімію, а третім предметом - фізику або біологію.

Для вступу на спеціальність "Міжнародне право" абітурієнти третім предметом ЗНО можуть обрати математику або історію України.

Крім того, щодо спеціальностей галузі "Міжнародні відносини", то для двох з них, "Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії" та "Міжнародні економічні відносини",  розширили перелік третього предмета на вибір. Так, абітурієнти зможуть обрати третім предметом ЗНО історію України, математику, біологію, хімію та фізику.

Зовнішнє незалежне оцінювання у 2022 році

Кожен учасник ЗНО наступного року зможе безплатно пройти тести максимум з п'яти навчальних предметів. При цьому немає обов'язкових предметів, тож абітурієнти можуть здавати ті, які потрібні їм для вступу.

1 лютого розпочинається реєстрація на ЗНО та триватиме понад місяць, до 9 березня 2022 року. До цього часу майбутнім випускникам потрібно визначитися з переліком іспитів, які вони оберуть для складання обов'язкової ДПА або для вступу до вишу.

Так, основна сесія ЗНО-2022 відбудеться за наступним графіком:

  • 23 травня - фізика;
  • 26 травня - хімія;
  • 31 травня - українська мова, українська мова та література;
  • 3 червня - математика, математика (завдання рівня стандарту);
  • 6 червня - іспанська мова, німецька мова, французька мова;
  • 7 червня - англійська мова;
  • 10 червня - історія України;
  • 14 червня - географія;
  • 17 червня - біологія.

Результати тестування будуть розміщені на інформаційних сторінках учасників до 30 червня.

Своєю чергою пробне ЗНО, яке проходитиме 19 та 26 квітня, організують із дотриманням усіх протиепідемічних заходів як на вході до пунктів тестування, так і під час нього.

Що змінилось у тестових завданнях для ЗНО 

У 2022 році під час тестування з математики абітурієнти матимуть менше часу - не 210 хвилин, а 180. Крім цього, тест міститиме тепер 32 завдання з минулих 34.

Також змінили й структуру тесту з хімії, з якого забрали два завдання. Тобто тепер тест міститиме 50 завдань (раніше 52). Тут теж скоротили час, відведений для виконання до 150 хвилин (раніше 180 хвилин).

Вступна кампанія-2022

Міністерство освіти й науки України затвердило нові умови вступу до вишів у 2022 році. Згідно зі змінами, основний етап вступної компанії відбудеться у липні наступного року. Так, реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів для вступу на перший курс розпочнеться 1 липня 2022 року.

Документи можна буде подати вже 14 липня, а закінчується прийом 16 липня для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів, 22 липня – для осіб, які вступають за результатами ЗНО, а також вступних іспитів та творчих конкурсів.

При цьому у кілька етапів будуть проводитись творчі конкурси та вступні іспити з 1 по 13 липня. Співбесіди - з 17 до 19 липня.

Виші повинні розмістити не пізніше 27 липня рейтингові списки абітурієнтів на бюджет, які вступатимуть на основі результатів ЗНО, творчих конкурсів та вступних іспитів. Вступники, які отримали рекомендації для зарахування, мають подати оригінали документів для зарахування на бюджет до 4 серпня. Зарахування вступників проводитиметься 5 серпня.

Нагадаємо, що Міністерство освіти й науки України затвердило нові умови вступу до вишів у 2022 році. Згідно зі змінами, основний етап вступної компанії відбудеться у липні наступного року.

Читайте також

1