В Україні запустять безкоштовні курси для абітурієнтів з Криму та ОРДЛО

Вступники зможуть безоплатно проживати в гуртожитках та отримуватимуть стипендії
В Україні запустять безкоштовні курси для абітурієнтів з Криму та ОРДЛО
Навчання (фото: Pexels)
30 Березня 2021, 05:12
читать на русском

У червні цього року Україна запустить безкоштовні двомісячні підготовчі курси для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій, які хочуть вступити до українських університетів. Майбутнім студентам пообіцяли надавати житло і виплачувати стипендії.

Про це повідомила заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Драганчук в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За її словами, на базі 25 українських вишів запустять пілотний проєкт. Абітурієнти, що вступають через освітні центри "Донбас-Україна" і "Крим-Україна", матимуть можливість відвідувати підготовчі курси. Абітурієнті під час навчання отримуватимуть стипендії та зможуть безкоштовно проживати в гуртожитках.

Ми плануємо, що курси за таким форматом розпочнуться напередодні Дня Конституції України і триватимуть до початку навчального процесу в університетах, це орієнтовно 2-2,5 місяця, - зазначила Драганчук.

Читайте також

Заступниця міністра зазначила, що підготовка одного абітурієнтам буде коштуватиме для держави 8-13 тисяч гривень на місяць, включно зі стипендією та витратами на гуртожиток. Цьогоріч на курси планують прийняти від 500 до 750 осіб.

Після закінчення курсів абітурієнт зможе вступити до будь-якого університету, а не лише того, де проходила підготовка.

Нагадаємо, що Мінекономіки спільно з Мінцифрою та Державним центром зайнятості започаткували експеримент, згідно з яким безробітних навчатимуть інформаційних технологій. Після цього українців обіцяють працевлаштувати мінімум на рік.

1