В українських вишах скасували "червоні" дипломи

Міносвіти затвердило нові форми дипломів випускників вишів
В українських вишах скасували "червоні" дипломи
Диплом (Фото: pexels)
15 Січня 2021, 18:48
читать на русском

Міністерство освіти і науки України затвердило нові форми дипломів для випускників вищих навчальних закладів.

Відповідний наказ №1571 від 29 грудня 2020 року підписав міністр освіти України Сергій Шкарлет.

Починаючи від 2021 року студенти зможуть отримати у вишах диплом молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії, доктора мистецтв, доктора наук.

Також у міністерстві затвердили форми додатку до диплома європейського зразка та зразок академічної довідки. У новому наказі також відсутнє поняття диплома з відзнакою або, як його називали в народі, "червоного" диплома. Натомість кожний виш може сам визначати вимоги до присудження відзнаки за відмінне навчання.

Зазначимо, що заклади вищої освіти мають широку академічну автономію та за рішенням вчених рад можуть вносити до додатка диплома європейського зразка відомості про відмінні навчальні досягнення випускника. Вимоги до присудження відзнаки також визначають ЗВО самостійно, - йдеться у роз`ясненні МОН.

Читайте також

У дипломах спеціаліста та молодшого спеціаліста у графі “ступінь вищої освіти” зазначатиметься освітньо-кваліфікаційний рівень.

У дипломах молодшого бакалавра, бакалавра або магістра, які отримуватимуть випускники без громадянства, буде додатково зазначатися рік вступу та повна назва навчального закладу до якого студент вступив на початку навчання в Україні.

Окрім того, затверджені нові форми для дипломів доктора філософії, доктора мистецтв та доктора наук.

Попередній наказ МОН України, що встановлював форми документів про вищу освіту та наукові ступені, вже втратив чинність. Таким чином, останні "червоні" дипломи отримали випускники вишів-2020.

Нагадаємо, Міносвіти повідомило, на які зарплати зможуть розраховувати освітяни у 2021 році. Заплановано, що впродовж 2021 року зарплати працівників освітньої галузі будуть збільшені майже на 30%.

1